Home » Srbija pokrenula inicijativu da zemlje regiona zajedno nabave vakcine AstraZeneca

Srbija pokrenula inicijativu da zemlje regiona zajedno nabave vakcine AstraZeneca

Piše INFO

Srbija je pokrenula inicijativu da zemlje regiona zajedno krenu u nabavku vakcine AstraZeneca, saznaje Klix.ba. Ovaj prijedlog već je upućen zemljama regiona.

U Bosni i Hercegovini, ovaj prijedlog upućen je Ministarstvu civilnih poslova (MCP) BiH, što nam je i potvrđeno.
“Ministarstvo civilnih poslova BiH zaprimilo je prijedlog Srbije da se krene u zajedničku nabavku AstraZeneca vakcine na regionalnom nivou”, rečeno nam je.

U skladu sa nadležnostima, Ministarstvo je prijedlog proslijedilo nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta BiH.

“Do ovog trenutka, pozitivno mišljenje dobili smo od Brčko distrikta, a očekujemo izjašnjenja entiteta”, kazali su iz MCP-a za Klix.ba.

Podsjetimo da je Srbija regionalni lider u vakcinaciji stanovništva, dok BiH ima velikih problema s nabavkom doza. Prve doze direktnom kupovinom još čekamo, a u našu zemlju u srijedu stižu prve doze preko COVAX mehanizma i to 23.400 doza Pfizera.

U Republiku Srpsku je ranije stiglo 40.000 doza ruske vakcine Sputnik V. Federacije je prošle sedmice potpisala ugovor o nabavci pola miliona doza Sputnika V, ali tu isporuku mora odobriti ruska strana i nema informacija kada će se to desiti.

U FBiH su dosad vakcini samo pojedini zdravstveni radnici i to vakcinama AstraZeneca koje je donirala Srbija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropska agencija za lijekova preporučile su upotrebu AstraZenece. Danas su objavljeni i dugo očekivani rezultati američkog ispitivanja vakcine AstraZeneca koji potvrđuju da je ona sigurna i visoko učinkovita.

Vakcina je bila 79 posto učinkovita protiv zaustavljanja simptomatske bolesti Covid-19 i 100 posto učinkovita u sprječavanju da ljudi ozbiljno obole. Nije bilo sigurnosnih problema u vezi s krvnim ugrušcima.

Slične novosti

Komentari