Home » Šolc o štednji energije

Šolc o štednji energije

Piše INFO

Njemački kancelar Olaf Šolc se prethodnih desetak dana bavio međunarodnim pitanjima, pre svega ukrajinskim ratom, na tri velika samita: EU, G7 i NATO.

Sada se, pred letnju pauzu, ponovo okrenuo unutrašnjim problemima, ali je adresirao je i pitanje ne baš laskavog sopstvenog imidža u javnosti, prenosi dpa.

Šolc je za ARD dao intevju u kome je odgovarao i na lična pitanja prispela kroz društvene mreže. U tom segmentu je rekao da sam ide u kupovinu, a znao i koliko koštaju pojedini artikli, poput maslaca i jagoda.

Kancelar je priznao da ne želi da se tušira hladnom vodom da uštedi energiju. “Svako mora za sebe da odluči, šta smatra ispravnim u životu. Neki se uvek tuširaju hladnom vodom, jer veruju da je zdravo,” rekao je Šolc. “Da buden iskren, ja baš i ne.”

Šolc je ocenio da vrtoglavi rast cena može da postane socijalna bomba i pozvao građane na veće jedinstvo, ali nije najavio neke konkretne mere za rasterećenje stanovništva.

Šolc je samo rekao da je u ponedeljak pokrenuo koordinisanu akciju sa poslodavcima i sindikatima, za jasan signal “da će u Nemačkoj ponovo svi raditi ruku pod ruku, socijalni partneri i država”.

Cilj dijaloga vlade sa socijalnim partnerima, naučnicima i centralnom bankom je konsultacija o koracima protiv inflacije. Odluka o dodatnim konkretnim rasterećenjima za sada nije u planu, rekao je kancelar, ukazavši da dosadašnje mere vredne 30 milijardi evra.

“Upravo sada se sve te mere realizuju”, rekao je Šolc.

On, međutim, nije krio da ga rastuće cene energenata duboko zabrinjavaju. “Kada cena grejanja odjednom poraste za par stotina evra, to mnogi naprosto ne mogu da izdrže. To je socijalna bomba.”

Slične novosti

Komentari