Home » Šmit se u domovini zalagao za rehabilitaciju nacista, a u BiH navodno žali njihove žrtve

Šmit se u domovini zalagao za rehabilitaciju nacista, a u BiH navodno žali njihove žrtve

Piše INFO

Kristijan Šmit ne prestaje da prizemno provocira srpski narod. Ovaj put učinio je to na stradalničkoj Kozari i potomcima žrtava ustaškog i nacističkog logora Јasenovac.

Kao dokazani simpatizer nacističkih pilota i doskorašnji član pokreta, koji su predvodili SS generali, nepozvano i nenajavljeno, danas se ukazao u Memorijalnom kompleksu na Mrakovici, a potom i u spomen kompleksu Donja Gradina koji čuvaju uspomene na srpske žrtve likvidirane od ruku i onih koje Šmit simpatiše.

Zaogrnut duhovima ili pritisnut dugovima nacističke prošlosti, Kristijan Šmit pojavio se inkognito na Mrakovici, baš kao pravi turista, a nikako diplomata kakvim se lažno predstavlja. I skrivajući se, kao bjegunac od zakona, u grupi namjernika ušetao u Memorijalni kompleks koji čuva uspomene na herojske borbe partizana protiv SS divizija i ustaša u Drugom svjetskom ratu, ali i na Kozarčane koje su brutalno likvidirali na kućnom pragu ili bez povratka deportovali u logore smrti.

– Šmit je došao nenajavljen tako da nas je iznenadio u svom dolasku, ali eto potrudio sam se da nakon što je pogledao stalnu postavku da razgovaram sa njim i da mu prezentujem ono što se desilo na Kozari u toku Drugog svjetskog rata. Interesovao se povodom čega je izgrađena ova memorijalna zona šta se to dešavalo i ko je bio uključen u te događaje u toku Drugog svjetskog rata – kaže Boris Radaković, istoričar i kustos u Memorijalnom muzeju na Mrakovici.

Šmit se u Memorijalu zadržao 20-ak minuta i otišao u pravcu Donje Gradine. Opet se nenajavljen ušunjao se u kompleks posvećen žrtvama ustaških zločina u logoru Јasenovac.

– S obzirom da je danas neradni dan u Spomen-području Donja Gradina, nismo upoznati s tim da je Kristijan Šmit boravio u spomen području – kaže direktorka javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković.

Da je bavarski “turista” preživio katarzu i iskreno se pokajao zbog genocida NDH, pa i svojih sunarodnika nad srpskim narodom ili nad istim zbog vlastitih ovovremenskih grešaka, teško da bi se, u nedjeljno prijepodne, nepozvan i nenajavljen “uvlačio” u memorijalne komplekse.

Ovako nelegitimni, njemački namjesnik za Federaciju BiH ostaje sa prokazanim sentimentom za nasljeđe nacizma. Ne tako davno, što je i zadokumentovano, pokušao je da rehabilituje nacističkog pilota Njemačkog Vermahta, Vernera Moldersa, rekavši da “nije imao bilo kakve mrlje u svojoj prošlosti”.

“Ništa” osim što je upravljao njemačkim bombarderima u Drugom svjetskom ratu i na nedužne civile i slobodarsku vojsku bacao tone ubilačkih bombi za šta ga je, prema dokazima, lično odlikovao Šmitov zemljak – nacistički vođa Adolf Hitler. I to nije sve! Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske zadokumentovao je i da je bio član pokreta “krug pripadnika društva brdskih trupa” – koji otvoreno i sistematično protežira nacističke heroje.

– Činjenice govore da Šmit ne samo da simpatiše nacističke jedinice nego i učrstvuje u širenju njihovih tradicija svojim članstvom u udruženjima čuvara “ugleda” oficira Trećeg rajha – kaže Živadin Јovanović, predsjednik Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih.

Na spomenik nacističkim vojnicima Vermahta koji su bili u sastavu SS brdske divizije – njihov simpatizer Šmit, okružen pratnjom u uniformama upravo iz vremena nacističke Njemačke, svojevremeno je polagao i vijence. Јedan sličan, degutantno i dvolično, ovaj put, ostavio je i na memorijal žrtvama tih istih nacista, na Mrakovici. Drugi – u Donjoj Gradini. Završiće, ako već nisu, na deponiji smeća, odmah po saznanju o posjeti neželjenog gosta, rezignirano su najavili Kozarčani i Krajišnici.

– Svaki pokušaj rehabilitacije bilo kog pojedinca koji je bio u tom sistemu koji je sprovodio istrebljenje čitavih naroda, prisilno raseljavanje i koji je išao ka stvaranju jedne nove Evrope u kojoj ne bi bilo mjesta za sve narode, treba osuditi. Naravno, čovjek može da prizna svoje greške i da se izvini – ističe Radaković.

Izvinjenje je izostalo, a imao bi Kristijan Šmit za mnogo toga da se izvinjava Srbima. Ne samo zbog monstruoznih zločina svojih sunarodnika iz Drugog svjetskog rata i vlastitog sentimenta za nasljeđe nacizma, već i zbog aktuelne antisrpske politike koju vodi.

Slične novosti

Komentari