Home » SIPA pretresa Bosnalijek, na meti inspektora direktor Nedim Uzunović

SIPA pretresa Bosnalijek, na meti inspektora direktor Nedim Uzunović

Piše INFO

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sklopu akcije kodnog naziva “Trik” ušli su jutros u prostorije farmaceutske kompanije Bosnalijek, a na meti inspektora je i direktor kompanije Nedim Uzunović.

Službenici SIPA-e pretresaju sedam lokacija u Sarajevu i Konjicu, a kako je kazano portalu Klix.ba iz ove državne agencije, istraga se vrši zbog tri fizičke i četiri pravne osobe.
“Oni se dovode u vezu s organizovanim kriminalom, pranjem novca i zloupotrebom položaja”, kazali su iz SIPA-e.

Kako saznajemo, sporna je privatizacija Bosnalijeka koja je vršena ruskim kapitalom preko offshore kompanija.

Kako nam je potvrđeno direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović kasnije će biti sproveden do prostorija SIPA-e gdje će dati izjavu istražiteljima.

Kako nam je kazala Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e, akcija se radi uz odobrenje Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva BiH.
“Istraga se vrši zbog tri fizičke i četiri pravne osobe zbog sumnji na organizovani kriminal, pranje novca i zloupotrebe položaja”, kazala je Miovčić.

Iz SIPA-e su saopćili kako u operativnoj akcija “Trik” policijski službenici SIPA-e vrše pretrese na više lokacija koje koriste pravna lica i fizička lica, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

“Pretresi se vrše po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko- neretvanskog kantona”, kazali su iz SIPA-e.

Sva potencijalna krivična djela povezana su s odredbama Krivičnog zakona BiH

Slične novosti

Komentari