Home » Silajdžić pričom o ratu poručuje da se ponavljaju devedesete “Trupe u Brčko i kontrola granice na Drini, pod hitno”

Silajdžić pričom o ratu poručuje da se ponavljaju devedesete “Trupe u Brčko i kontrola granice na Drini, pod hitno”

Piše INFO

Ponavljaju se devedesete. Trupe u Brčko i kontrola granice na Drini pod hitno. To trebaju da urade NATO i EUFOR ako nemaju neki dogovor s Rusijom. Rusija stoji iza svega što se kod nas događa. Brčko i granice prema Drini su ključne tačke. Čime ćemo se braniti ako zarati?!

Rekao je ovo, između ostalog, bivši šef dipolomatije Republike BiH Haris Silajdžić gostujući na FACE televiziji.

– Ponavljaju se devedesete. Trenutno pregovaraju strana koja nikoga nije napala i koja se branila i strana koja je napadala i presuđeno joj je u Hagu. Međunarodna zajednica kaže da te dvije strane prave kompromis. Kompromis između onih koji su napadali i onih koji su se branili je na štetu evropskih standarda – rekao je Silajdžić.

Nastavio je da priča o ratu i naoružanju.

– Ako će biti rata, čime se branimo?! Koja je naša borbena spremnost?! Nemamo letjelice za niskoleteće letove. Opasno je što Srbija investira u naoružavanje kao sve ostale susjedne zemlje, pa čak i više – naveo je Silajdžić.

On je dodao da se boji incidenta koji će izvesti međunarodnu zajednicu na liniju razgraničenja.

– Sve vrijeme se diže tenzija zastrašivanja. Tako su radili i Tuđman i Milošević. Bojim se incidenta koji će izvesti međunarodnu zajednicu na linije razgraničenja, odnosno da EUFOR izađe na entitetsku liniju. Ekstremni nacionalizam nikome ne donosi dobro. Kakav “Otvoreni Balkan” s ljudima koji ne žele priznati genocid?! Gajim prezir prema onome ko ne priznaje genocid za koji cijeli svijet zna da se dogodio. Specijalitet Velike Srbije je bilo spaljivanje na lomačama. Dobro je što neki pokazuju pravo lice govoreći da će upotrijebiti silu. Međunarodna zajednica će ići putem koji je najlakši i najbrži. Međunarodna zajednica posvećuje pažnju onima koji galame – rekao je Silajdžić.

On je naveo da NATO i EUFOR treba hitno da pošalju trupe u Brčko, optužujući Rusiju da stoji iza svega što se dešava u BiH.

– Ovdje su sankcije prevaziđene. Trupe u Brčko i kontrola granice na Drini pod hitno. To trebaju da urade NATO i EUFOR ako nemaju neki dogovor s Rusijom. Rusija stoji iza svega što se kod nas događa. Brčko i granice prema Drini su ključne tačke – kazao je on.

Slične novosti

Komentari