Home » Sijarto otkrio ko je jedan od najratobornih političara u EU

Sijarto otkrio ko je jedan od najratobornih političara u EU

Piše INFO

Ministar inostranih poslova i spoljnoekonomskih veza Mađarske Peter Sijarto optužio je svog litvanskog kolegu Gabrijelijusa Landsbergisa za agresiju, nazvavši ga jednim od najratobornijih političara u EU i istakavši da Budimpešta neće podleći njegovom pritisku i nastaviće da brani stav koji je orijentisan na mirno rješenje ukrajinskog sukoba.

Sijarto je istakao da je na sjednici ministara spoljnih poslova članica EU u Briselu imao oštru raspravu sa litvanskim kolegom.

– Ko god da viče na mene i ma kako agresivno da se ponaša, ostajem pristalica mira. Mi, Mađari, ne podržavamo nijednu mjeru koja dodatno povećava opasnost od eskalacije rata – rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u rumunskom Targu-Murešu, a prenosi TV M1.

Mađarski ministar je dodao da bi bilo bolje kad bi se litvanske vlasti takođe pridržavale stava usmjerenog na mir i apelovao na birače u Litvaniji da na izborima za Evropski parlament glasaju za kandidate čija je agenda usredređena na mirno rješavanje ukrajinskog sukoba.

Sijarto je prethodno istakao da Mađarska, uprkos pritisku, nije saglasna sa izdvajanjem novih 6,5 milijardi evra iz Evropskog fonda za mir za naoružanje Kijeva.

Prema njegovim rečima, tokom sjednice ministara inostranih poslova članica Evropske unije, predstavnici Njemačke, Litvanije, Poljske, Irske i drugih zemalja vršili su ogroman pritisak na Budimpeštu, koji je čak prelazio u vikanje.

Ranije je litvanski ministar skrenuo pažnju na stav Mađarske koja, navodno, blokira 40 odsto rezolucija i odluka zajednice o Ukrajini.

Slične novosti

Komentari