Home » SDSS puca na dva dijela

SDSS puca na dva dijela

Piše INFO

Stranka demokratske Srpske Semberije (SDSS) bivšeg gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, koji je preminuo 23. decembra prošle godine od posljedica virusa korona, podijelila se nepuna tri mjeseca nakon smrti njenog osnivača.https://6c3b1668ab93786ebf40cfab49865c51.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Skupština SDSS-a, na kojoj će biti birano novo rukovodstvo, treba da bude održana do kraja mjeseca, a prema tvrdnjama našeg izvora bliskog ovoj stranci, najozbiljniji kandidat za novog predsjednika je dugogodišnji Mićićev saradnik Milorad Sofrenić. Naš izvor tvrdi da se petočlani klub odbornika ove stranke u Skupštini grada Bijeljina podijelio i da će u SDSS-u ostati Zoran Sofrenić i Drago Stajić, a da će preostalih troje odbornika Mladen Petrović, Danijel Perić i Ivana Stanišić formirati novu stranku.

– Pored njih troje, u aktivnosti u vezi sa formiranjem nove stranke uključen je i poslanik u Narodnoj skupštini RS Darko Mitrić. Međutim, ono što najviše čudi je što je u ekipi koja će sasvim sigurno napustiti SDSS i formirati novu stranku i sin pokojnog Miće, Pantelija Mićić – tvrdi naš izvor.

Sofrenić je za “Glas Srpske” potvrdio da su u toku unutarstranački izbori, ali da se još ne zna tačan termin sjednice Izborne skupštine.

– Radimo izbore po mjesnim odborima i realno je da ćemo to završiti u toku sljedeće sedmice, tako da bi sjednica Skupštine mogla da bude oko 20. marta – kaže Sofrenić.

Kada je riječ o kandidatima za predsjednika, on kaže da će se tek kada se vidi koga će kandidovati mjesni odbori, znati ko je najozbiljniji kandidat za predsjednika.

– Bilo bi prejudiciranje da ja sada kažem da će neko biti jedini ili da će biti dva ili pet kandidata, ali vjerujem da će ih biti više. Nemam informaciju da neki odbornici ne učestvuju u unutarstranačkim izborima. Ima indicija da Mladen Petrović i Darko Mitrić formiraju novu partiju, ali što se mene tiče, to je još na nivou rekla-kazala – kaže Sofrenić.

S druge strane Mladen Petrović kaže da ni on, ni odbornici Danijel Perić i Ivana Stanišić nisu uključeni u unutarstranačke izbore u SDSS-u i da više od mjesec dana razgovaraju o formiranju nove partije.

– Mi smo pokušali da prevaziđemo nesuglasice, čak i da pređemo preko nepoštovanja, ali bez uspjeha i zato ćemo najvjerovatnije u drugu političku priču – kaže Petrović.

On dodaje da kao šef kluba odbornika nije bio upućen u mnoge stvari, nije pozivan na sastanke koalicije, ni na konsultacije u vezi sa dnevnim redom Skupštine grada.

– Sve je rađeno po kafićima i ispod stolova. Nisu poštovani odbornici i nama su informacije saopštavane uoči same sjednice Skupštine. Ja sam o tome govorio posljednja dva mjeseca, ali ništa se nije promijenilo i nastavlja se strategija i praksa da određeni ljudi žele da drže sve konce i odlučuju o svemu – kaže Petrović.

On je potvrdio da je pored Darka Mitrića u razgovore i aktivnosti o formiranju nove stranke uključen i Pantelija Mićić.

– Pantelija je s nama. Njega gotovo niko nije pozvao poslije smrti oca. On je vidio je da SDSS ide u nekom drugom smjeru i zato pokušavamo da napravimo neku drugi i zdraviju priču – kaže Petrović.

Kada je riječ o imenu i profilu nove stranke, on kaže da to još nije definisano i da još nisu došli do sudskog registra.

Pet mandata

Osnovni sud u Bijeljini donio je 18. marta prošle godine rješenje kojim se u Registar političkih organizacija upisuje novi politički subjekt pod nazivom Stranka demokratske Srpske Semberija – Mićo Mićić. Početak rada ove stranke ozvaničen je 25. maja prošle godine. Na lokalnim izborima 15. novembra SDSS je osvojio 8.5000 glasova i pet odborničkih mandata u Skupštini grada, ali kandidat ove stranke za gradonačelnika Mićo Mićić je izgubio izbore.

Slične novosti

Komentari