Home » SDA ne može blokirati formiranje Vlade FBiH

SDA ne može blokirati formiranje Vlade FBiH

Piše INFO

Iako SDA i DF imaju većinu, odnosno 13 delegata od ukupno 23 u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, to ne znači da će moći blokirati formiranje vlasti koju su već dogovorili HDZ i stranke “osmorke”.

Naime, nakon što su žrebanjem dobili 13. delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i kontrolu nad ovim klubom, SDA i DF imaju mogućnost da predlože predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, međutim, pitanje je da li taj njihov prijedlog može proći u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Ima raznih matematika. Može se desiti da SDA u prvom krugu predloži kandidata za predsjednika, odnosno potpredsjednika i oni, s obzirom na to da imaju 11 ruku u Klubu Bošnjaka, to jedini mogu i predložiti, ali ne moraju dobiti podršku u Predstavničkom domu. Nije isključeno ni da HDZ u prvom krugu namjerno ne predloži svog kandidata, pa da se onda ide u drugi krug, u kojem je dovoljno sedam delegata da se predloži kandidat”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina”.

Inače, Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, na dan izbora nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH na način da u prvom krugu 11 delegata predlaže predsjednika, odnosno potpredsjednika iz tog naroda, a ako ne bude podrške za tog delegata, da se onda smanjuje broj onih koji predlažu, pa tako u drugom krugu može njih sedam predložiti kandidata, u trećem četiri, ali na kraju odlučuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

“Razlog nametanja Izbornog zakona je bio da se spriječi blokada formiranja izvršne vlasti. Pošto ‘osmorka’ ima 10 delegata, a SDA i DF 13, u prvom krugu oni mogu predložiti svoje kandidate, ako oni ne prođu, onda sedam delegata može predložiti, pa zatim četiri i na kraju Predstavnički dom odlučuje”, rekao je Vehid Šehić, bivši predsjednik CIKa.

Kada je riječ o ostalim klubovima naroda, u Klubu Hrvata dominantu većinu imaće HDZ, dok u Klubu Srba stvari još nisu najjasnije jer SDP i stranke “osmorke” imaju najmanje osam delegata, s tim da trojica još nisu izabrana.

U ovom trenutku izabrano je 70 od ukupno 80 delegata, koliko broji Dom naroda Parlamenta FBiH. U “prvom krugu” nije izabran jedan delegat iz reda Bošnjaka, tri delegata iz reda Srba i čak šest od ukupno 11 iz reda ostalih.

“Dva delegata će biti izabrana jer ima ‘viška’ Srba koji su izabrani u drugim kantonima i oni će po automatizmu ući, a jednog će odrediti CIK”, rekao je Goran Broćeta, aktuelni i budući delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Dakle, kako stvari sada stoje, a s obzirom na to da su HDZ i “osmorka” već dogovorili vlast, jedina koja donekle može blokirati proces uspostavljanja Vlade FBiH, a koja je u tehničkom mandatu već četiri godine, jeste SDA.

“Svi zaboravljaju i nekako svrstavaju DFovog delegata uz SDA, što mislimo da nije u redu. Taj jedan delegat DFa može biti u perspektivi 11. delegat u deset delegata ‘osmorke’, ali to je već na DFu i njihovoj odluci hoće li učestvovati u blokadi”, rekao je Damir Mašić, poslanik SDPa u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, dodajući da je SDA sa 12 delegata samo stekla pravo predlaganja predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije.

S druge strane, u SDA ne odustaju i tvrde da će predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda jer su pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka.

U saopštenju iz ove stranke naveli su da će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH. Na ovaj poziv SDA, odmah su odgovorili iz HDZa, pa je tako Dragan Čović, predsjednik HDZa, u petak, nakon sjednice Glavnog odbora ove stranke, rekao da se neće odazvati, te da se finalizuju razgovori sa “osmorkom” i da će sljedeće sedmice ta priča već biti završena.

Slične novosti

Komentari