Home » SDA: Milorad Dodik ne može podijeliti BiH, ali može ugroziti mir

SDA: Milorad Dodik ne može podijeliti BiH, ali može ugroziti mir

Piše INFO

Izjave Milorada Dodika o ulozi visokog predstavnika u BiH i novim najavama otcjepljenja izazvale su brojne reakcije na bh. političkoj sceni, a između ostalog reagovali su i iz Stranke demokratske akcije (SDA).U saopćenju, SDA je istakla kako politika Milorada Dodika uveliko podsjeća na politiku koju je vodio ratni zločinac Radovan Karadžić. Takva politika, kako navode, nema podršku kompletnog srpskog naroda u RS-u ali itekako može ugroziti mir.

Također, naveli su kako Bosna i Hercegovina u ovom trenutku treba biti posvećena reformama i razvoju ekonomije što nije moguće ukoliko Dodik svakodnevno prijeti secesijom.

Na kraju, iz ove stranke su pozvali međunarodnu zajednicu i članice PIC-a da reaguju na Dodikove istupe te su poručili kako je krajnje vrijeme da na nasrtaje ustavnog poretka BiH reaguje i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Zbog toga predstavnici međunarodne zajednice, prije svega države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i članice PIC-a, ne bi smjeli ponoviti grešku kakvu su napravile indolentnim odnosom prema Karadžiću i njegovoj politici, koja je rezultirala agresijom,stradanjem nedužnih ljudi i genocidom. Krajnje je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice odlučno reagiraju i prestanu uzmicati pred Dodikovom arogancijom i prijetnjama”. saopćili su iz Stranke demokratske akcije.

Slične novosti

Komentari