Home » Šarl Mišel želi da spriječi Fon der Lajen da pregovara o reizboru

Šarl Mišel želi da spriječi Fon der Lajen da pregovara o reizboru

Piše INFO

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel navodno želi da spreči predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da prisustvuje neformalnom sastanku šefova država EU koji će se održati 17. juna u Briselu i na kome bi trebalo da se razgovara o raspodijeli funkcija u Evropskoj uniji.

Politico navodi da je Mišel taj koji odlučuje ko će prisustvovati tom neformalnom samitu, kao i da on čini sve da izbjegne da pozove Fon der Lajen.

Portal podsjeća da između Mišela i fon der Lajen postoji dugogodišnji rivalitet koji se najbolje ogleda u skandalu “Sofagejt” prije nekoliko godina kada je Mišel tokom posjete Turskoj požurio da sjedne u fotelju pored turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, zbog čega je fon der Lajen sjedila na sofi.

“Države članice su sve više iritirane zbog uloge Šarla Mišela u procesu izbora za predsjednika Komisije. Čini se da je to vođeno čisto ličnim motivima”, rekao je jedan neimenovani diplomata EU, prenosi Tanjug.

Kako je za Politico potvrdilo više izvora, koji su insistirali na anonimnosti, brojni lideri EU odbijaju Mišelovu sugestiju i smatraju da Mišel zbog višegodišnjeg rivalstva pokušava da osujeti potencijalni drugi mandat Fon der Lajenove.

Dodaje se i da neki sumnjaju da Mišel smišlja šemu da se ubaci u trku za narednog šefa spoljne politike EU.

Slične novosti

Komentari