Home » “SAD su potcjenile žestinu reakcije Srba” Američki geopolitičar Timoti Les o razlozima Inckovog poteza

“SAD su potcjenile žestinu reakcije Srba” Američki geopolitičar Timoti Les o razlozima Inckovog poteza

Piše INFO

Razlog zbog kojeg je visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida je taj što Amerikanci misle da Srbi guraju Bosnu ka kolapsu i žele to da spriječe, ocjenio je danas istraživač britanskog Centra za geopolitike Timoti Les, dodajući da su se SAD možda pogrešno proračunale i potcjenile žestinu reakcije Srba.

Razlog zabrane je to što Bajdenova administracija vjeruje da Srbi guraju Bosnu prema kolapsu i želi da pokaže da se to neće tolerisati – naglasio je Les u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim riječima, teško je izbjeći zaključak da su se SAD, možda ohrabrene od strane Incka i idealista u Bajdenovoj administraciji, pogrešno proračunale, precjenjujući snagu svog položaja i potcjenjujući žestinu reakcije Srba”.

Taj bivši britanski diplomata je dodao da će se još vidjeti, ali da ne isključuje mogućnost da će SAD morati da naprave kompromis ili odustanu.

– Ako bude tako, to bi bilo u skladu sa obrascem ponašanja Bajdenove administracije u kojem se prijeti drugima – bilo Rusiji zbog Ukrajine ili Njemačkoj zbog Sjevernog toka II, a zatim povlači kada se shvati da ne može da se nametne svoj stav – kazao je Les.

On je zaključio da bi ishod mogao biti isti u BiH, ostavljajući visokom predstavniku još manje moći, a Kristijana Šmita “hendikepiranog” prije nego što je uopšte počeo da radi.

Bivši britanski diplomata je naveo da je Inckova zabrana bila u skladu sa obrascem razvoja događaja posljednjih nedjelja, uključujući Bajdenovo izvršno naređenje i imenovanje Kristijana Šmita, jače figure od Incka, čija je misija da ograniči Srbe.– Poruka je da su SAD i njihovi saveznici krajnji autoritet u BiH i da će oni odlučiti o sudbini zemlje – istakao je Les.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o zaključima koje je u petak usvojio Parlament Republike Srpske u Banjaluci, a kojima se odbija pridržavanje i primena Inckove odluke, istraživač britanskog Centra za geopolitike je rekao da je to bio predvidljiv odgovor.

– Srbi nisu mogli da dozvole da odluka visokog predstavnika stoji iz istog razloga zbog kojeg je SAD guraju – ne mogu da dozvole da spoljni akter blokira njihov krajnji cilj – nezavisnost – rekao je Les.

Na pitanje kakve će biti posljedice Inckove odluke i odluke parlamenta Republike Srpske u vezi sa opštom situacijom i bezbjednošću u Bosni i Hercegovini i regionu, Les je kazao da su prošlonedjeljni događaji odgovor Srba na pojačan pritisak, odnosno otvoren čin prkosa.

– Srbi su odbacili ovlašćenja OHR-a i novog visokog predstavnika. Srbi su blokirali državu, čineći Bosnu korak bliže raspadu. Sada SAD i njihovi saveznici moraju da odgovore – naveo je on.

Međutim, nastojim da shvatim da vidim šta SAD i njihovi saveznici mogu praktično da učine da natjeraju Srbe da se povuku, kazao je Les.

– Oni ne mogu nasilno da uklone Dodika ili bilo koga drugog, jer u Bosni nema dovoljno stranih trupa za to, a Evropljani to ionako ne bi dopustili – dodao je bivši diplomata.

– Ništa se ne može postići pokušajem osnaživanja opozicije jer je politička klasa (u Republici Srpskoj) jedinstvena po ovom pitanju. Vašington bi potencijalno mogao da sankcioniše srpsko rukovodstvo, ali to bi predstavljalo veliku eskalaciju i nosilo bi rizik – istakao je on.

Prema njegovom mišljenju, SAD bi morale da deluju same, jer Evropljani ne žele da izazovu veliku krizu koja bi mogla navesti Srbe da proglase nezavisnost, a Rusija bi se aktivno protivila sankcijama.

Slične novosti

Komentari