Home » SAD: Pomoći ćemo Ukrajini da slomi moskovske trupe

SAD: Pomoći ćemo Ukrajini da slomi moskovske trupe

Piše INFO

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da će Ukrajina dobiti američke tenkove Abrams koji će im pomoći u kontraofanzivi.

Tenkovi će biti naoružani kontroverznim mecima sa osiromašenim uranijumom za uništavanje oklopa, što bi moglo biti povezano sa zdravstvenim problemima kao što su rak i urođene mane.

“Ukrajina će “uskoro” dobiti tenkove M1 Abrams od Sjedinjenih Država, dok kijevske snage budu “stabilno” napredovale u kontraofanzivi protiv moskovskih trupa”, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Vašington je obećao tenkove Kijevu početkom godine, deo od više od 43 milijarde dolara bezbednosne pomoći koju su obećale Sjedinjene Američke Države otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine.

“Drago mi je što mogu da objavim da će tenkovi M1 Abrams za koje su se SAD ranije obavezale uskoro ući u Ukrajinu”, rekao je Ostin na otvaranju Odbrambene kontakt grupe Ukrajine u Nemačkoj.

Tenkovi će biti naoružani projektilima sa osiromašenim uranijumom kalibra 120 mm, kako je najavljeno ranije ovog meseca.

Slične novosti

Komentari