Home » Sad je definitivno, BiH dobija status kandidata za ulazak u EU

Sad je definitivno, BiH dobija status kandidata za ulazak u EU

Piše INFO

Savjet opštih poslova Evropske unije odobrio je kandidatski status za BiH, čime je, prema mišljenju analitičara, napravljen istorijski korak ka približavanju BiH punopravnom članstvu u EU.

Naime, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, ministri nadležni za evropska pitanja EU su na sjednici koja još uvijek traje usvojili zaključke u kojima se, između ostalog, navodi da se “preporučuje dodjeljivanje statusa zemlje kandidata BIH, uz potvrdu Evropskog savjeta”.

Ovu odluku ministara će, kako je navedeno, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica EU na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 decembra.

Bivši karijerni diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Srećko Đukić, za Srpskainfo kaže da je odluka o davanju kandidatskog statusa BiH nesumnjivo “istorijskog karaktera”.

Napravljen je krupan korak ka pristupanju BiH punopravnom članstvu u EU. To predstavlja i snažan podsticaj vlastima u BiH da krenu s ispunjavanjem uslova koje je EU ispostavila pred svaku zemlju kandidata, a koji se, prvenstveno, odnose na borbu protiv korupcije i vladavinu prava – kaže Đukić.

Na naše pitanje da li BiH, možda, čeka sudbina Turske koja se na kapijama EU nalazi već decenijama, bez bilo kakve najave da bi uskoro mogla da postane punopravni član evropske porodice, Đukić odgovara da u slučaju BiH takav scenario ne očekuje.

BiH je pokazala da je samoodrživa, da stepen njene zaduženosti nije prevelik, a osim toga, borba protiv korupcije nije prevelik zadatak kako mnogi ocjenjuju. Dovoljno je da pogledate primjer Rumunije, gdje je postavljanjem jedne žene na poziciju glavnog tužioca pokrenuta prava lavina borbe protiv korumpiranih političara. Ne vidim razlog zašto i BiH ne bi krenula tim putem – kaže Đukić.

Podsjećamo, BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU još 2016. godine, a Evropska komisija je u oktobru ove godine preporučila zemljama članicama da dodijele status kandidata BiH, ali sa spiskom osam uslova koje zemlja mora da ispuni u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Slične novosti

Komentari