Home » Ruski uslov Zapadu za početak mirovnih pregovora: Priznajte aneksiju ukrajinskih teritorija

Ruski uslov Zapadu za početak mirovnih pregovora: Priznajte aneksiju ukrajinskih teritorija

Piše INFO

Rusija početak mirovnih pregovora za okončanje agresije na Ukrajinu uslovljava priznanjem ruske aneksije ukrajinskih teritorija.

Kremlj je poručio da je otežavajuća okolnost to što Zapad ne želi priznati “nove teritorije” anektirane od Ukrajine. Rusko očitovanje je uslijedilo nakon što je američki predsjednik Joe Biden 1. decembra izjavio da je spreman za susret s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Biden je kao uslov za to istakao da Putin mora pokazati spremnost da se iznađe način da se završi rat u Ukrajini.

Ovo je izjavio nakon susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Bijeloj kući. Macron je kazao da su se usaglasili da od Ukrajinaca neće tražiti da pristanu na kompromis koji im nije prihvatljiv.

Kako je objavio BBC, diplomatske aktivnosti za završetak agresije na Ukrajinu uslijedile su nakon nekoliko mjeseci tokom kojih nije bilo naznaka da će se to i desiti. Konkretnije, uslijedile su nakon što je ruska vojska bila primorana da se povuče iz južnih dijelova Ukrajine, tj. nakon što je ukrajinska vojska oslobodila te teritorije.

Njemački kancelar Olaf Scholz je, prvi put od septembra telefonski razgovarao s Putinom. U razgovoru dugom sat vremena pozvao je predsjednika Rusije na iznalaženje diplomatskog rješenja za završetak rata što je prije moguće. Putin je pozvao Scholza da “preispita pristup u kontekstu ukrajinskih događaja”.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov se prije razgovora između Scholza i Putina požalio da evropske države nisu ništa konkretno uradile po pitanju uslova pregovora, prenosi BBC.

Slične novosti

Komentari