Home » Ruski Sputnik V postaje sve traženija vakcina u zemljama Evropske unije

Ruski Sputnik V postaje sve traženija vakcina u zemljama Evropske unije

Piše INFO

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnik V, osim toga što je sve traženija na svjetskom tržištu, dobija i sve više povjerenja zemalja u Evropskoj uniji.Posljednji primjeri su Italija i Njemačka, čiji zvaničnici, usljed administrativnog haosa u EU u vezi s nabavkom vakcina, sve otvorenije zagovaraju nabavku ruske vakcine.

Thomas Mertens, šef njemačke komisije za vakcinaciju, je u intervjuu za Rheinische Post naglasio kako je Sputnik V izuzetno kvalitetna vakcina koja će sigurno jednom morati biti odobrena i na području Evropske unije.

“Ruski naučnici imaju veliko iskustvo u proizvodnji vakcina. Sputnik V je vrlo dobro osmišljen proizvod”, rekao je Mertens.

Rusija je vakcinu Sputnik V odobrila za upotrebu još sredinom 2020. godine, međutim, većina evropskih zemalja nije imala povjerenje u ovaj proizvod.

Iako bi u ovakvoj situaciji razlozi za neodobravanje vakcina trebali biti isključivo sa zdravstvenog aspekta, Evropska unija je otpor prema vakcini Sputnik V prije svega gajila u ideološkim razlikama Unije i Kremlja.Mnogi evropski zvaničnici istakli su kako Rusija preko ove vakcine nastoji ostvariti jači geopolitički utjecaj u Evropi.

Prekretnicu u odnosima Sputnik V – Evropa, obilježilo je objavljivanje stručnog izvještaja u cijenjenom časopisu Lancet, u kojem je navedeno kako Sputnik V nudi zaštitu od koronavirusa od 92 posto.

Zbog nedostatka vakcina na tržištu EU Mađarska je mnogo ranije naručila određene doze ruskih vakcina, Mađarsku su slijedile i Slovačka te Češka.

Posljednja država Evropske unije koja je javno otkrila da namjerava nabaviti ruske vakcine jeste Italija, koja je u ovom procesu otišla i korak dalje te je najavila proizvodnju ruske vakcine na domaćem tržištu.

Proizvodnja ruske vakcine u Italiji trebala bi početi od jula, a dogovor o saradnji potpisali su Ruski fond za direktne investicije i italijansko-švicarska farmaceutska kompanija Adienne

Kako su naveli, ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, u Italiji bi do kraja godine moglo biti proizvedeno 10 miliona doza vakcine Sputnik V, koje bi bile namijenjene za izvoz iz Evropske unije.

S obzirom na to da Evropska agencija za lijekove i dalje nije odobrila ovu vakcinu, njeno korištenje u EU i dalje ovisi o direktnim pregovorima zemalja s proizvođačem vakcina.

Za sada ostale zemlje Evropske unije i dalje s nepovjerenjem gledaju na Sputnik V, međutim Ruski fond za direktne investicije je najavio kako će u skorijem vremenu potpisati ugovore i sa zainteresovanim kupcima u Španiji, Francuskoj i Njemačkoj.

Pored članica Evropske unije, treba naglasiti kako se ruska vakcina koristi i u drugim evropskim zemljama, što se naročito odnosi na zemlje bivše Jugoslavije. Do sada su Sputnik V nabavile Srbija, Crna Gora te Makedonija.

Iako je članica Evropske unije, Hrvatska bi u narednom periodu također trebala započeti pregovore o nabavci ruske vakcine.

Slične novosti

Komentari