Home » Rusija proizvodi tri puta više artiljerijske municije od ЕU i SAD

Rusija proizvodi tri puta više artiljerijske municije od ЕU i SAD

Piše INFO

Rusija je na putu da proizvede skoro tri puta više artiljerijske municije od SAD i Еvrope, što je ključna prednost za Moskvu u sukobu sa Ukrajinom, navodi Si-Еn-ЕN.

Rusija proizvodi oko 250.000 komada artiljerijske municije mjesečno, ili oko tri miliona godišnje, prema procjenama obavještajnih službi NATO-a o ruskoj odbrambenoj proizvodnji koje su podijelili sa Si-Еn-Еnom. Zajedno, SAD i Еvropa imaju kapacitet da proizvedu samo oko 1,2 miliona granata godišnje, rekao je za Si-Еn-Еn visoki evropski obavještajni zvaničnik.

Američka vojska je postavila cilj od 100.000 granata mjesečno do kraja 2025. – manje od polovine ruske mesečne proizvodnje – a čak je i taj broj sada nedostižan, jer je Kongres blokirao finansiranje Ukrajine u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

“Ono u čemu se sada nalazimo je proizvodni rat”, rekao je visoki zvaničnik NATO-a za Si-Еn-Еn. “Ishod u Ukrajini zavisi od toga koliko je svaka strana opremljena da vodi ovaj rat”.

Zvaničnici kažu da Rusija trenutno ispaljuje oko 10.000 granata dnevno, u poređenju sa 2.000 sa ukrajinske strane.

Do nedostatka municije dolazi u najopasnijem trenutku za Kijev – američkog novca za finansiranje nema, ruska vojska ima inicijativu na frontu, a istovremeno ukrajinska vojska ima ozbiljan problem sa nedostatkom ljudstva.

Zapad je Ukrajini poslao niz veoma sofisticiranih sistema, uključujući tenkove “M-1 abrams” i, uskoro im stižu i borbeni avioni F-16. Vojni analitičari, međutim, upozoravaju da će ishod sukoba zavisiti od toga ko ispali najviše artiljerijskih granata.

“Pitanje broj jedan koje trenutno posmatramo je municija”, rekao je zvaničnik NATO-a. “Tu Rusija zaista ima značajnu prednost u proizvodnji i stvara značajnu prednost na bojnom polju”.

Ruske fabrike rade svaki dan, u smenama od 12 sati, rekao je zvaničnik NATO-a. Oko 3,5 miliona Rusa sada radi u sektoru odbrane, u odnosu na negdje između dva i 2,5 miliona prije sukoba. Rusija, takođe, tvrdi NATO, uvozi municiju. Iran je prošle godine poslao najmanje 300.000 artiljerijskih granata – “vjerovatno više od toga”, kaže NATO zvaničnik – a Sjeverna Koreja je obezbedila najmanje 6.700 kontejnera municije sa milionima granata.

Rusija je “sve što ima stavila u igru”, rekao je obavještajni zvaničnik. “Njihova ratna mašina radi punom parom.”

Iako zapadni zvaničnici pokušavaju da ublaže svoj “poraz” i navode da tri miliona granata godišnje nije dovoljno, ostaje činjenica da Zapad ne uspeva Ukrajini da isporuči obećano, niti će u skorijoj budućnosti.

Uz to, navodi Si-Еn-Еn, ruska ekonomija je potpuno transformisana. Dok je u postsovjetskom periodu nafta bila vodeći sektor sada je to vojna industrija koja se finansira naftom, objašnjava neimenovani NATO zvaničnik.

Iako će to možda u budućnosti biti problematično za Moskvu, sada funkcioniše.

“Ako pomoć SAD više ne bude stizala, Ukrajinci će možda promeniti mišljenje o pregovorima”, rekao je izvor upoznat sa zapadnim obavještajnim službama, prenosi RT Balkan.

Slične novosti

Komentari