Home » Rusi tvrde da do juna mogu osigurati pedeset miliona doza vakcine za Evropu

Rusi tvrde da do juna mogu osigurati pedeset miliona doza vakcine za Evropu

Piše INFO

Evropska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak je počela postupnu ocjenu ruske vakcine Sputnjik V, što je veliki korak prema odobrenju cjepiva.

S obzirom na nedostatak dosad odobrenih vakcina, već neko vrijeme ozbiljno se razgovara o ruskoj i kako riješiti problem odobrenja. Naime, u Europi nije bilo odobreno, a dio zemalja, uprkos tome, odlučio je nabaviti tu vakcinu mimo EMA-e. Vakcina je na taj način prvo nabavila Mađarska, a tokom prošlog vikenda vojnim je avionom u Slovačku stiglo 200 hiljada doza, što je dovelo do problema u vladajućoj koaliciji.

Susjedna Hrvatska već mjesec dana pregovara s Rusima te je zatražena dokumentacija. Namjera je bila, kako je doznao prije Jutarnji list, da se naruči i uveze najmanje milion doza, koje bi čekale odobrenje EMA-e, a ako ne stigne dovoljno brzo, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na osnovu dokumentacije samostalno bi dala zeleno svjetlo za upotrebu. S obzirom na nove okolnosti, početak registracije vakcine u EU, logično je da će i druge evropske zemlje kontaktirati Ruse.

Kiril Dmitriev, glavni izvršni direktor državnog Ruskog fonda za direktna ulaganja, rekao je da će nakon odobrenja EMA-e biti u mogućnosti osigurati vakcinu za 50 miliona Evropljana počevši od juna. No, s obzirom na situaciju i početak trećeg talasa, juni se ne čini kao brzo rješenje.

I hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici vlade je potvrdio da je Hrvatska od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o vakcini Sputnjik V te da će ga biti spremna nabaviti kada ga odobri Evropska agencija za lijekove (EMA).

“Želimo vidjeti proces koji je pokrenut. Vidjeli ste saopćenje EMA-e, sve dosad bilo je kontaktiranje sa zdravstvenim savjetom EMA-e, očito je da je sada počela formalna procedura Evropske agencije za lijekove. Kada EMA odobri rusku cjepivo, Hrvatska je i više nego spremna da ga nabavi”, poručio je Plenković.

Slične novosti

Komentari