Home » Referendum o nezavisnosti Škotske krajem iduće godine

Referendum o nezavisnosti Škotske krajem iduće godine

Piše INFO

Škotski premijer Nikola Stardžen uvjerena je da bi drugi referendum o nezavisnosti Škotske mogao biti održan u oktobru naredne godine.
Vrhovni sud Velike Britanije u utorak, 11. oktobra počinje saslušanje argumenata za omogućavanje glasanja o otcjepljenju Škotske bez odobrenja britanske premijerke Liz Tras i njene vlade.

Na plebiscitu 2014. godine, koji je britanska Vlada odobrila, 55 odsto Škota je odbacilo nezavisnost. Međutim, Škotska nacionalna partija tvrdi da je glasanje za izlazak Britanije iz EU dvije godine kasnije “promijenilo igru”.

Stardženova tvrdi da, pošto su glasači podržali stranke za nezavisnost na izborima za škotski parlament prošle godine, postoji mandat za podnošenje prijedloga zakona o održavanju referenduma 19. oktobra 2023. godine.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da je uvjerena da će se to dogoditi i da treba sačekati šta će sud reći.

“Uvjerena sam da će Škotska postati nezavisna”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, poraz na Vrhovnom sudu značio bi da će se Škotska nacionalna stranka na sljedećim izborima u Velikoj Britaniji 2024. godine boriti isključivo na osnovu platforme da li Škotska treba da bude nezavisna, čime bi to “de fakto” bio referendum.

Ona je rekla da je to posljednje sredstvo.

“To nije moja želja. Ali ako bi bio blokiran put kojim bi bilo ispravno razmotriti i odlučiti ovo pitanje, a to je zakoniti ustavni referendum, onda je izbor jednostavan – iznijećemo svoj slučaj ljudima na izborima ili odustajemo od škotske demokratije”, rekla je ona.

Stardženova je poručila da nikada neće odustati od škotske demokratije.

Slične novosti

Komentari