Home » Putin trlja ruke. Ućutkani su svi

Putin trlja ruke. Ućutkani su svi

Piše INFO

Vladimir Putin uživa u ovom trenutku – ućutkao je sve smrću Navaljnog i postigao dobro odmeren uspeh zauzimanjem Avdejevke, pišu mediji.

Prema rečima jednog od učesnika MInhenske bezbednosne konferencije, Jana Tekhaua nemačkog direktora u tink-tenku Eurasia, raspoloženje na tom skupu zapadne bezbednosne i diplomatske elite bilo je mračno. “Situacija je jako čudna”, dodao je on za Politiko.

Dve godine nakon Putinove sveobuhvatne invazije na Ukrajinu situacija nikad nije izgledala opasnije za Kijev, ali i za njegove susede duž zapadne granice Rusije.

Američki republikanci, sledeći naredbe bivšeg predsednika Donalda Trampa, blokiraju isporuke oružja Ukrajini. Rusi, za to vreme, nakon što su zauzeli Bahmut i Avdejevku, sada pokušavaju da pojačaju svoju prednost u smerovima Marjinke, Robotine, Kremine i Bahmuta.

Ni evropski zvaničnici ne uspevaju da popune prazninu u vojnom snabdevanju Ukrajine.

U međuvremenu, predsednik Rusije pojačao je svoju kampanju zastrašivanja Zapada. U intervjuu s bivšim voditeljom Foks Njuza Takerom Karlsonom Putin je spomenuo Poljsku više od desetak puta, stavljajući tu članicu NATO-a direktno u svoju viziju Velike Rusije, a zamenik ruskog premijera počeo je da pretiti norveškom vođstvu ostrva Svalbarda u Arktičkom okeanu.

Zbog toga se čelnici zemalja koje su najbliže Rusiji pripremaju za mogući rat.

Jedan zvaničnik NATO-a, koji je ostao anoniman, u razgovoru za Politiko kaže da je prevladavajući stav unutar saveza da Ukrajina “nije pred kolapsom” i da su “mračne najave preterane”. Ali, analitičari koji prate situaciju na bojnom polju nisu toliko uvereni. “Ono što čujemo je zastrašujuće”, rekao je u januaru visoki zvaničkik vlade evropske držae.

“Rizik od proboja Rusa je stvaran. Ne shvatamo to dovoljno ozbiljno”, dodao je.

Možda je prerano reći da će Zapad izgubiti rat u Ukrajini, ali postaje sve jasnije da bi mogao, piše Politiko.

Sada Kijev i njegovi saveznici razmišljaju o jezivom popisu mogućnosti za nadolazeću godinu, uključujući pritisak ruskih saveznika Irana i Kine da izazovu treći svetski rat.

Slične novosti

Komentari