Home » Proglašeno primirje

Proglašeno primirje

Piše INFO

U građanskom ratu u Etiopiji postignut je dogovor. Obe strane pristale da prekinu neprijateljstva nakon dve godine borbi.

Afrička unija (AU) nazvala je to novom “zorom”, navodi novinska agencija AFP.

Afrička unija (AU) nazvala je to novom “zorom”, navodi novinska agencija AFP.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, skoro 90% Tigrajana treba pomoć u hrani. Otprilike trećina dece u regionu pati od neuhranjenosti.

Obe strane pristale su na plan razoružanja, kao i nesmetan pristup humanitarnim zalihama, rekao je bivši nigerijski predsednik Olusegun Obasandžo, koji je posredovao u razgovorima.

On je rekao da je sporazum samo početak mirovnog procesa u Etiopiji.

Govoreći nakon saopštenja, predstavnici Tigraja su rekli da se nadaju da će dve strane poštovati dogovor, prenosi agencija Rojters.

Oni su takođe rekli da činjenica da je postignut sporazum pokazuje da su obe strane spremne da pronađu miran put napred, navodi Rojters.

Ministar spoljnih poslova zemlje u kojoj se vode razgovori – Južne Afrike – takođe je apelovao na obe strane da se drže dogovora. Nalendi Pandor je upozorio da “u ratu nema pobednika”.

UN su saopštile da podržavaju put ka miru:

“Ovo je prilika da se zacrta novi kurs. Mladići i devojke koji su mobilisani da se bore sada će imati priliku da se vrate svojim domovima i svojim porodicama”, rekla je Hana Serva Tete, specijalni izaslanik tela za Rog Afrike.

Slične novosti

Komentari