Home » Procjena EMA: AstraZeneca je sigurna, nema veze s ugrušcima

Procjena EMA: AstraZeneca je sigurna, nema veze s ugrušcima

Piše INFO

Evropska agencija za lijekove (EMA) je donijela procjenu o bezbjednosti upotrebe vakcine AstraZenece protiv virusa korona, nakon što je više zemalja, među kojima su i Francuska i Njemačka, privremeno obustavilo njegovo korištenje zbog straha od nuspojava.

Nakon sastanaka u EMA-i održava se konferencija za medije.

Direktorica EMA-e Emer Kuke je naglasila da je naučno utvrđeno da je vakcina sigurna za korištenje. Napomenula je da virus korona svakodnevno uzrokuje smrt velikog broja osoba širom svijeta i da je zbog toga vakcina iznimno važna.

“Donijeli smo zaključak. Ovo je sigurna i efektivna vakcina. Nije povezana s ugrušcima”, rečeno je na konferenciji za novinare.

“Preporučujemo da se jasnije ističu moguće nuspojave, a pokrećemo i dodatne istrage o ovim rijetkim slučajevima. Oko sedam miliona ljudi je vakcinisano u EU, 11 miliona u Velikoj Britaniji”, glasi jedan od zaključaka.

“Svjesni smo da su neke države obustavile vakcinisanje i morali smo detaljno proučiti sve dokaze. Naši stručnjaci su sve ekstenzivno proučili”, poručeno je s konferencije.

Slične novosti

Komentari