Home » “Priznanje Kosova je bila greška”

“Priznanje Kosova je bila greška”

Piše INFO

Portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD), poslanik u Bundestagu Petr Bistron poručio je da je priznanje Kosova bila greška.Bistron je u intervjuu za Kosovo onlajn ocenio kao neprikladan pokušaj kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbe prikaže kao “vazale Rusije“, a Albance kao žrtve, dodajuću da njegov “etnocentrični šovinizam“ ne bi trebalo tolerisati u Evropi.

On je, na pitanje kako bi ocenio aktuelnu političku situaciju na Balkanu, rekao da je njegova partija izuzetno zabrinuta zbog eskalacije nasilja. Podseća I na činjenicu da, uprkos masovnom vojnom prisustvu međunarodne zajednice, konfliktii između kosovskih Albanaca i Srba nisu rešeni u protekle 24 godine.

“Priznanje Kosova je bila greška, kao i jednostrana podrška Zapada Prištini”, istakao je on.

Govoreći o poslednjok rizi na severu KiM, Briston ističe da je Kurtijev pokušaj da demonizuje Srbe i prikaže ih kao vazale Rusije, a Albance na Kosovu kao žrtve, neprikladan.

“Međutim, to odgovara uobičajenom narativu u zemljama u kojima dominiraju SAD: svako ko stane na put američkim interesima trenutno se diskredituje kao agent Moskve. Etnocentrični šovinizam koji praktikuje Kurti ne bi trebalo tolerisati na evropskoj političkoj sceni, a kamoli da ga podržava bilo koja evropska vlada”, rekao je on.

Na pitanej šta on savetuje Srbina na KiM, odgovara: “Savetujem uzdržanost na protestima i istovremeno nepopustljivost u političkim zahtevima. U pravu su. NATO bombardovanje Jugoslavije bilo je nepravda. Nasilno otcepljenje pokrajine Kosovo od teritorije Jugoslavije bilo je nepravda. Nešto što je stvoreno iz nepravde ne može dugo da opstane. Ostanite dosledni. Kosovo je Srbija.”

Slične novosti

Komentari