Home » Priština neće da igra pod uslovima Španije

Priština neće da igra pod uslovima Španije

Piše INFO

Fudbalska reprezentacija Španije dočekaće 31. marta u Sevilji selekciju samoproglašenog Kosova u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pod posebnim pravilima koja nikada ranije nisu primijenjena, pa će na zvaničnim protokolima pisati “teritorija Kosovo”, dok zastava neće biti postavljena uz špansku, već dalje od nje.

Pošto Španija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, gosti će imati poseban tretman, piše španski list “Marka”.

Ministarstvo inostranih poslova Španije dalo je dozvolu da se meč odigra na španskoj teritoriji, nakon konsultacija s UEFA i FIFA, ali rival neće imati status kao ostale reprezentacije.

Na španskoj državnoj televiziji, koja je vlasnik TV prava, komentatori neće izgovarati reprezentacija ili nacionalni tim Kosova, već “selekcija teritorije Kosovo”.

U istoj grupi kvalifikacija za Mundijal u Kataru su reprezentacije još dvije zemlje koje ne priznaju Kosovo – Grčka i Gruzija.

Vijest da će tzv. reprezentacija Kosova u Sevilji biti pod posebnim pravilima uzdrmala je sve u Prištini.

Fudbalski savez *Kosova odmah je reagovao saopštenjem, napomenuvši da je to diskriminacija od strane Španaca.

“Fudbalska federacija Кosova povodom provokacije Španske fudbalske federacije, koja u najavi kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo, koja se igra 31. marta u Sevilji, Кosovo pod nazivom teritorija, reaguje na sljedeći način:

“Pristup španske države prema državi Кosovo nažalost je bio destruktivan od proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. godine, ali ovaj pristup i sastav koji institucije ove zemlje pokušavaju da daju državljanstvu Кosova ne mogu da promijene istoriju i stvarnost”.

Iz Prištine su napomenuli da je tzv. Kosovo “nezavisna država koju priznaje većina najrazvijenijih i najdemokratskijih zemalja svijeta i ravnopravan član FIFA i UEFA”.

“Pokušaj Španaca da minimalizuju državnost Кosova, pozivajući se na nas kao teritoriju, uzaludan je i nepravedan. Svjesni su da će se ovog dana suočiti sa kosovskim nacionalnim timom, koji će biti predstavljen kao i svaka druga zemlja. Кriterijumi UEFA i FIFA poznati su i jasni kao kristal, a Španija to zna i ništa se neće promijeniti, iako su napisali pravila. Njihova je stvar kako će da se opravdaju pred domaćim medijima, ali Кosovo neće praviti ustupke. Igraćemo samo po strogim kriterijumima i pravilima UEFA, sa državnom himnom i zastavom, u suprotnom meč se neće održati”, zaključuje se.

Oni su poručili da je ponašanje Španaca neprihvatljivo i da su odmah sa kolegama iz FS Španije stupili u kontakt, ali i da ukoliko ne promijene pomenuta pravila, biće primorani da se obrate UEFA.

Slične novosti

Komentari