Home » Preminuo Donald Rumsfeld, “arhitekta” ratova u Afganistanu i Iraku

Preminuo Donald Rumsfeld, “arhitekta” ratova u Afganistanu i Iraku

Piše INFO

Republikanski političar, kontroverzni ministar obrane i “arhitekta” ratova u Afganistanu i Iraku, Donald Rumsfeld, umro je u utorak nekoliko dana prije svog 89. rođendana, izjavila je u srijedu njegova porodica.

“S dubokom tugom dijelimo vijest o smrti Donalda Rumsfelda, američkog državnika i predanog supruga, oca, djeda i pradjeda. S 88 godina bio je okružen porodicom u svom voljenom Taosu u Novom Meksiku”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će ga historija možda pamtiti po “izvanrednim postignućima tokom šest decenija javne službe, ali onih koji su ga najbolje poznavali i čiji su životi zbog toga zauvijek promijenjeni, sjetit će se njegove nepokolebljive ljubavi prema supruzi Joyce, porodici, prijateljima i integritetu koji je unio u život posvećen državi”.

Bivši predsjednik George W. Bush izabrao je Rumsfelda za šefa Pentagona 2001. godine. Rumsfeld je obećao da će reformirati vojnu birokratiju, nastojeći je učiniti efikasnijom. No, teroristički napadi 11. septembra promijenili su sve.

Rumsfeld je nadzirao odgovor Pentagona i njegov početni napad na baze Al-Qaide u Afganistanu. Zapanjujućom brzinom američki komandosi su svrgnuli Talibane s vlasti i uspostavljena je nova demokratski izabrana vlada.

Početkom 2002. godine, Rumsfeld i potpredsjednik Dick Cheney usmjerili su pažnju Pentagona na iračkog diktatora Sadama Husseina. Šef Al-Qaide Osama bin Laden, zamalo je zarobljen u planinama istočnog Afganistana, ali je pobjegao u Pakistan, gdje je ubijen 2011. godine.

Godine 2003. američke snage napale su Irak kako bi spriječile Husseina da koristi navodno oružje za masovno uništenje. No, to oružje nikada nije pronađeno, a loše vođena američka okupacija dovela je do gerilskog rata i sektaškog nasilja, piše USA Today.

Bush je 2006. otpustio Rumsfelda, dok su Sjedinjene Države zaglibile u bitkama u kojima je ubijeno i osakaćeno više hiljada američkih vojnika i još hiljade boraca i civila u Iraku i Afganistanu.

Slične novosti

Komentari