Home » Predsjednik Stevandić zahvalio se šefu Misije OEBS-a na podršci i saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srpske

Predsjednik Stevandić zahvalio se šefu Misije OEBS-a na podršci i saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srpske

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić razgovarao je danas u svom kabinetu sa šefom Misije OEBS-a u BiH, ambasadorom Brajanom Aglerom o implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti nakon opštih izbora.

Predsjednik Stevandić izrazio je zadovoljstvo brzim konstituisanjem svih institucija u skladu sa izbornim rezultatima, ističući da će Narodna skupština Republike Srpske, odmah nakon konstituisanja Vijeća naroda, zakazati sjednicu za izbor nove vlade.

On je istakao da je veoma važan dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH koji su postigli SNSD, HDZ i „osmorka“, posebno pozdravljajući dobru volju da se odblokiraju važni ekonomski i razvojni projekti u Republici Srpskoj od kojih će korist imati cijela BiH i svi njeni građani.

Predsjednik Stevandić izrazio je negodovanje zbog odluke Centralne izborne komisije da listić za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je Komisija Narodne skupštine proglasila nevažećim, prizna kao važeći, ističući da je ovim činom CIK izvan svojih ovlaštenja doveo u pitanje odluku najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj, na šta nema pravo.

On je naglasio da je Izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o izboru delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH dobio veliku podršku Narodne skupštine ističući da su i poslanici opozicije iz Srpske demokratske stranke glasali za Izvještaj Komisije za izbor i imenovanje zajedno sa ostalih 65 narodnih poslanika, dok je samo 12, od 83 glasalo protiv. Takođe, sama Komisija za izbor i imenovanja, Izvještaj je uputila Narodnoj skupštini Republike Srpske sa 8 glasova za i 1 glas protiv, te da u izvještajima Komisije za izbor i imenovanje i glasanju poslanika Narodne skupštine nije bilo podjele na poziciju i opoziciju.

Predsjednik Narodne skupštine izrazio je zabrinutost zbog stalnih napada na Srpsku pravoslavnu crkvu u Mostaru, ističući da nisu dovoljne verbalne osude, već i procesuiranje. Ukoliko nema pronalaženja počinioca, onda se verbalne osude mogu protumačiti kao licemjerje. Veoma je važno da nadležne institucije učine sve da počinioci budu sankcionisani i procesuirani i da se nastavi proces pomirenja i suživota i vrati sigurnost maloj srpskoj zajednici u Mostaru i dolini Neretve.

Predsjednik Stevandić zahvalio je šefu Misije OEBS-a na podršci i saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, koja je po ocjenama svih međunarodnih i domaćih organizacija najtransparentniji parlament u BiH.

On je dodao da je svim televizijskim kućama omogućeno da direktno prenose sjednice Narodne skupštine, te da se sve odluke, zaključci, materijali za sjednice i drugi akti objavljuju transparentno na internet stranici Narodne skupštine.

Slične novosti

Komentari