Home » Potvrđeno “Nezavisnim” u MCP: Prve vakcine preko Kovaksa stižu u srijedu

Potvrđeno “Nezavisnim” u MCP: Prve vakcine preko Kovaksa stižu u srijedu

Piše INFO

akcine iz Kovaks mehanizma u BiH stižu u srijedu (24. marta), potvrđeno je “Nezavisnim” u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Zvanično je potvrđen dolazak 24.000 doza razređivača (diluenta) za 23. mart, dok 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcine dolazi dan kasnije.

Iz Ministarstva civilnih poslova su istakli da će javnost obavijestiti o više informacija odmah po primitku podataka. Tačno vrijeme dolaska vakcina ovisi od letova prema Sarajevu kojima će one biti otpremljene prema BiH.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, najavila je još 11. marta kako će vakcine iz Kovaksa pristizati u tri ture – 23. marta, 29. marta i 22. aprila. Proces nabavke vakcina putem Kovaks mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI). Cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

Obzirom da BiH nema ministarstvo zdravstva, procesom je koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova. Ugovoreno je 152.600 AstraZeneca i 23.000 Pfizer/BioNtech vakcina. FBiH, RS i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz Kovaks iz budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto građana.

Slične novosti

Komentari