Home » Potvrđena optužnica zbog propalih vakcina u Prijedoru

Potvrđena optužnica zbog propalih vakcina u Prijedoru

Piše INFO

Osnovni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv specijaliste epidemiologije i načelnika Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor čiji su inicijali O.M. iz ovog grada u vezi sa propadanjem 1.342 doze vakcina protiv kovida 19, objavilo je prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

Optužnica tereti O.M. da je od polovine marta do 12. aprila u svojstvu službenog lica svjesno prekršila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i tri interna akta jer je donijela odluke da se vakcine “sputnjik ve”, umjesto u profesionalni frižider, odnosno zamrzivač, marke “Esmas”, smjeste u frižider “beko” koji nije namijenjen za profesionalnu upotrebu.

“Svjesno je donijela i odluku da se rashladni uređaj beko priključi na neadekvatan UPS stabilizator zajedno sa još jednim frižiderom, ne obezbjeđujući pritom stalni nadzor nad smještenim vakcinama radi reagovanja i priključenja na agregat u slučaju eventualnog prestanka rada opreme, iako je bila dužna i mogla biti svjesna da usljed toga može doći do štete”, navedeno je u optužnici.

Dalje je ukazano da je od 10. do 12. aprila došlo do kvara zamrzivača “beko” u kojem su vakcine bile smještene, usljed čega je prekinut hladni lanac, pa su 1.342 doze postale neupotrebljive, zbog čega veći broj građana nije primio drugu dozu, a nastupila je i imovinska šteta za Republiku Srpsku od 45.011 KM.

Licu O.M. stavljena su na teret krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Za oba krivična djela zaprijećena je novčana ili kazna zatvora do dvije godine.

Protiv drugog lica obuhvaćenog istragom čiji su inicijali S.J. iz Prijedora, tužilac je donio naredbu o obustavi istrage jer nije bilo dovoljno dokaza da je lice počinilo krivično djelo.

Slične novosti

Komentari