Home » Potpredsjednik FBiH poručio Vulinu “kao Srbin Srbinu”: Ne možemo dijeliti ni hljeb, a ni BiH

Potpredsjednik FBiH poručio Vulinu “kao Srbin Srbinu”: Ne možemo dijeliti ni hljeb, a ni BiH

Piše INFO

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović reagovao je na izjave Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Dunović je u svom regiranju rekao da Vulinu nije jasno da Republika Srpska nije, i ne može biti, država te da on “bilda svoj ego” objašnjavajući nam gdje može ili ne može da proslavi slavu te podijeli hljeb.
“Sve su to, u najmanju ruku, neozbiljne priče, nedostojne nekoga ko se nalazi na ministarskoj poziciji u Srbiji. Zaista je zabrinjavajuće što s pozicije ministra unutrašnjih poslova Srbije Vulin danima upućuje opasne izjave spram Bosne i Hercegovine. Spominjanje ‘Srpskog sveta’ nije ništa drugo nego priča o ‘Velikoj Srbiji’ te se postavlja pitanje da li je dotični uopšte svjestan apsurdnosti svojih izjava i opasnosti koje one mogu prouzrokovati”, kazao je Dunović.

Dodao je da omalovažavanje institucija Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, pokušaj oživljavanja ideje “Velike Srbije” i verbalizacija ličnih frustracija, nisu nešto što može biti na liniji dobrosusjedskih odnosa.

“Ministre Vulin, da vam poručim, onako, kao Srbin Srbinu – Sa mnom ne možete podijeliti hljeb, a sigurno ni Bosnu i Hercegovinu. Zaboravite svoje dječačke snove i posvetite se poslu za koji vas građani Srbije plaćaju. Bosnu i Hercegovinu ostavite na miru”, naglasio je Dunović uz opasku da je tužno ko sve obavlja značajne funkcije u državnom vrhu Srbije.

Podsjećamo, srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je prije dva dana na skupu obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista da je “zadatak ove generacije političara stvaranje ‘srpskog sveta’, odnosno da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli”.

Slične novosti

Komentari