Home » “Poštovanje Dejtonskog sporazuma obezbjeđuje mir i stabilnost BiH”

“Poštovanje Dejtonskog sporazuma obezbjeđuje mir i stabilnost BiH”

Piše INFO

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić istakao je da poštovanje Dejtonskog sporazuma obezbjeđuje mir i stabilnost BiH i Republike Srpske i da je u Deklaraciji sa Svesrpskog sabora rečeno da se taj sporazum čvrsto poštuje.

Mandić je rekao da se u Deklaraciji ne govori o razbijanju BiH, već da srpski narod čvrsto staje iza političara iz Srbije i Republike Srpske i da se čvrsto poštuje Dejtonski sporazum.

– Nama, kao i njima trebaju mir i stabilnost – rekao je Mandić.

On je ukazao da se druge stvari iz Deklaracije odnose na ekonomsko povezivanje Republike Srpske i Srbije, kao i mjere koje će preduzimati dvije vlade.

– Ono što je za nas značajno je da će se graditi veliki spomenički kompleks u Donjoj Gradini, kao i u Beogradu, čime jedan narod izražava poštovanje prema jasenovačkim mučenicima i jednu takvu strahotu sadržajno prikazuje svijetu kako bi razumio dubinu ponora u kojem se nalazio srpski narod od 1941. do 1945. godine – rekao je Mandić.

On je naveo da bi bilo nacionalno neodgovorno i nepošteno prema građanima da se nije odazvao pozivu na Sabor na kojem su poslali poruku jedinstva srpskog naroda.

– Srbi iz Crne Gore su autohtoni. Neko pokušava da vodi kampanju da smo doseljenici, što nije istina. To je autentično Srpstvo ove države. To je isti onaj narod koji živi u BiH, Republici Srpskoj, Srbiji, pa i Makedoniji – rekao je Mandić za televiziju “Prva”.

On je istakao da ovakve skupove, poput Sabora, organizuju i drugi narodi.

Mandić je ocijenio da je ovo važan korak za budućnost, te ukazao da u politici Crne Gore mora postojati dobar odnos sa Srbijom, Albanijom, BiH.

– Srbi iz Crne Gore zajedno sa svojim sunarodnicima iz Srbije i Republike Srpske, treba da održavaju odlične političke odnose – rekao je Mandić.

On je naveo da će rezolucija o genocidu u Јasenovcu biti izglasana u Skupštini Crne Gore, te ukazao da ona nije uperena protiv Hrvatske.

– To je jedan odnos prema prošlosti, da se i mi odredimo prema najvećem logoru smrti na jugoistoku Evrope – rekao je Mandić.

Slične novosti

Komentari