Home » Poljoprivrednici spremaju izlazak na granicu

Poljoprivrednici spremaju izlazak na granicu

Piše INFO

Uvođenje prelevmana – zaštitnih mjera koje smo tražili kako bi opstala proizvodnja goveđeg i svinjskog svježeg mesa – očigledno se neće desiti, te poljoprivrednici iz oba entiteta već pregovaraju i pripremaju zajedničke proteste na granicama u BiH.

Ovo su “Nezavisnim” potvrdili predstavnici poljoprivrednih udruženja iz oba entiteta u BiH.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH “Nezavisnim” nisu mogli reći kada će se odluka o uvođenju privremenih mjera zaštite naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Kažu da kompletiraju dokumentaciju i čim ona bude gotova, odluka ide pred ministre na razmatranje.

U međuvremenu poljoprivredni proizvođači u BiH izgubili su svaku nadu, a iz dana u dan im je sve gore. Viškovi mesa, mlijeka, povrća se gomilaju, a na pragu je proljetna sjetva za koju je repromaterijal poskupio od 20 do 50 odsto.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, za “Nezavisne” kaže da poljoprivrednici razmatraju odluku o protestima, te da aktivno pregovaraju sa svim udruženjima u BiH.

“Očito je da ništa drugo neće moći da doprinese rješavanju tog problema i najvjerovantije će, kako stvari sad stoje, poljoprivrednici izaći na granice.  Dogovori su u toku, ne bih više ništa da otkrivam, razmatraju se razne solucije, a mi ćemo blagovremeno javnost i nadležne obavijestiti o tome”, kaže Marinković.

Dodaje kako je očito da pojedini ministri u Vijeću ministara ne vide ozbiljnost situacije u kojoj  se domaća poljoprivreda nalazi.

“Nažalost, nijedno  rješenje koje je kao ponuda došlo  od poljoprivrednika nije naišlo na razumijevanje i opet nažalost nema drugog načina osim protesta da se bilo šta riješi”, kaže Marinković.

Ističe da u Republici Srpskoj najviše viškova bilježi sektor tova svinja.

“Nažalost, cijene su i dalje  jako niske 1,60 do 1,80 na kilogram  žive mjere, što je daleko ispod proizvođačke cijene. Čak ni u EU ne mogu proizvesti po toj cijeni, tako da ne možemo nikako da nađemo zajednički interes sa mesoprerađivačima, kojima je evropsko tržište otvoreno i imaju jeftiniju ponudu, a svako ide gdje je jeftinije”, kaže Marinković.

Objašnjava da su svi proizvođači na svoj način oštećeni i ugroženi, i mljekari i povrtari.

“Na pragu smo proljetne sjetve, a repromaterijal je poskupio od 20 do 50 posto, gledajući sjemenske materijale, đubriva, cijena nafte je u stalnom porastu. Prijeti nam neizvjesno proljeće, a s druge strane, pune su hladnjače, hangari, ali i štale kod poljoprivrednika i  farmera. Mljekare imaju viškove koje ne mogu da  prodaju iako je cijena mlijeka snižena. U svim sektorima poljoprivrede bilježimo pad”,  kaže Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za “Nezavisne”  ističe da se pregovara o protestima poljoprivrednika jer su poljoprivredni proizvođači u veoma teškoj situaciji.

Tvrdi da su farme prazne u Federaciji, da mesa fali jer farmeri više ne žele da  tove životinje.

“Ugasile su se farme sa tovovima, nema više  mesa u FBiH”, kaže Bićo.

Ističe da je proizvodnja skuplja od prodaje i farmeri odustaju od proizvodnje.

“Mesa više nema,  ostalo je dosta i krompira i mislim da će  proizvođači ove godine odustati i od toga. S druge strane, poskupjeli su ulje i brašno, a ne vidim razlog zbog čega jer svi oni koriste prošlogodišnji repromaterijal za proizvodnju. Situcija je veoma teška za poljoprivrednike”, kazao je Bićo.

Slične novosti

Komentari