Home » PETROVO: U dimu se gušilo 15.000 stanovnika, ne može se više živjeti ovako

PETROVO: U dimu se gušilo 15.000 stanovnika, ne može se više živjeti ovako

Piše INFO

Požar na deponiji između Petrova i Gračanice je saniran, potvrdili su iz Gradske uprave Gračanica.Načelnik opštine Petrovo zatražio je pomoć i vatrogasaca te nakon što je pomoć odobrena, vatrogasci iz Gračanice su pomogli da se ugasi požar, koji je saniran u utorak.Deponija opštine Petrovo ne ispunjava sanitarne uslove, tvrde iz grada Gračanica te naglašavaju da je, po informacijama iz Kabineta načelnika Petrova, to privremeno rješenje dok se ne riješi deponija sa Dobojem. U nekoliko navrata je deponija gorjela, pa i ovih dana, što je stvaralo probleme u mjesnim zajednicama koje graniče s Petrovom, prije svega stanovnicima Donje Orahovice, koja pripada gradu Gračanica.

Saradnja između Gračanice i Petrova je izuzetno korektna, što smo potvrdili kroz nekoliko značajnih zajedničkih projekata. Gradonačelnik Nusret Helić je kontaktirao načelnika Petrova i informisan je da se gasi požar već dva dana. Načelnik opštine Petrovo je zatražio pomoć i vatrogasaca, te nakon što je pomoć odobrena, vatrogasci iz Gračanice su sa cisternama vode pomogli da se ugasi požar koji je jučer saniran”, kazali su danas iz Slube za odnose s javnošću grada Gračanica.

Odlagalište smeća nalazi se na prostoru opštine Petrovo, a odmah preko rijeke Spreče su naselja Orahovica i Miričina, koja pripadaju Federaciji. Za one koji žive u blizini, poput pomenutih naselja, ali i Petrova i Kakmuža u Petrovu, požar na deponiji je ekološka katastrofa. Tvrde da se ne može disati od smrada i dima.”Ako vlasti u RS i FBiH nešto ne poduzmu, mi smo spremni blokirati puteve, učiniti nešto. Ne može se više živjeti ovako”, rekao je mještanin Dževad Selimović. On smatra da nema sluha za rješavanje problema jer entitetske vlasti ne sarađuju.

Za požar i gušenje dimom oko 15.000 stanovnika su odgovorne upravljačke strukture iz Petrova, smatra Vahid Bajrić, predsjednik mjesne zajednica Orahovica.”Kuće su tu na 100 metara. Ovo je gušenje, ne znam po koji put. Sva su naselja bila u magli. Zavisi sve od strujanja vjetra”, kaže Bajrić te dodaje da apeluje na nadležne da nađu rješenje za ovaj problem. Posebno uzimajući u obzir da se na tu deponiju odlaže sve i svašta.”To je odlagalište, divlja deponija opštine Petrovo, koja ima upravljačku strukturu i obavezu da ovo riješi, da zaštiti mještane i Orahovice i Miričine i Kakmuža i šire, da dišemo čist zrak i pijemo čistu vodu”, zaključuje Bajrić.Sa druge strane, kontaktirali smo i opštinu Petrovo te tražili komentar na ovaj problem. Do zaključenja ovog teksta nismo ga dobili.

Izvor:Nezavisne novine

Slične novosti

Komentari