Home » Petković: Јedan od prioriteta na putu ka EU – vladavina prava

Petković: Јedan od prioriteta na putu ka EU – vladavina prava

Piše INFO

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH Milan Petković istakao je da jedan od prioriteta na putu BiH ka EU vladavina prava i pravne države.

Ono što je dobra da mi nakon toliko godina otvaramo pregovore i mi se sada krećemo prema članstvu u EU. Koliko će taj put trajati, najviše zavisi od nas – kaže Petković.

Ističe da je potrebno uskladiti pravne propisa sa EU.

  • Takođe, potrebno se prilagoditi tržištu EU. Moramo znati da BiH skoro 97 odsto robne razmjene vrši sa Evropskom unijom – nalasio je Petković u Јutarnjem programu RTRS.

Naveo je da nije sve idealno.

  • Imaćemo stabilnost i bezbjednost. Takođe, životni standard će porasti – naveo je Petković.

Podsjetio je na izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da je BiH najviše posla uradil u posljednjih godinu dana.

  • Nekada mislim da političko Sarajevo i ne želi BiH u EU. Oni se plaše da ukoliko uđemo u EU, da neće moći nameteti neke teme – naveo je Petković.

Komentarisao je i najavljenu sjednici Ustavnog suda BiH gdje će razmatrati predmet koji se odnosi na članove Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH koji uspostavljaju diskriminaciju Ostalih u odnosu na konstitutivne narode.

  • Žele pod pričom o građanskoj državi, potpuno derogiraju ustavni sistem. BiH je zemlja tri konstitutivna naroda. Poslovnik govori da predsjedavajući i zamjenici dolaze iz konstitutivnih naroda. To je u skladu sa Ustavom – jasan je Petković.

Ističe da imamo krnji Ustavni sud koj je pod bošnjačkom kontrolom, te dodao da oni žele da stvoe centralizovanu BiH.

Slične novosti

Komentari