Home » Pekić: Opozicija se izborila da bude dio radne grupe

Pekić: Opozicija se izborila da bude dio radne grupe

Piše INFO

Zamjenica šefa Kluba poslanika SDS, PDP i DNS Mira Pekić naglašava da to nije rezultat dobre volje vlasti, nego da se opozicija svojim stavovima na prošloj sjednici „izborila” da učestvuje u izradi izbornih promjena.
Vlast na nivou BiH odustala je od toga da samo ona ima ekskluzivno pravo da mijenja Izborni zakon. Novim prijedlogom radne grupe dozvolili su da im se pridruži i opozicija, ali i dalje nema članova CIK BiH.

Naime, na idućoj sjednici Predstavničkog doma BiH nalazi se zaključak o formiranju nove Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH.

Za razliku od prvog prijedloga, koji je povučen, sada članovi kolegijuma oba doma iz SNSD, SDA i HDZ BiH predviđaju da u radnu grupu uđe po jednog član svakog kluba poslanika u Predstavnikom domu BiH, te po jedan delegat iz svakog kluba naroda u Domu naroda BiH, dok će Savjet ministara imenovati svoja tri predstavnika – ukupno 14 članova.

Konsultacije po potrebi

Međutim, i dalje nije predviđeno direktno učešće članova Centralne izborne komisije BiH, bez obzira na nedavne stavove šefa Delegacije EU i ambasadora OEBS i SAD u BiH, koji su poručili da CIK treba da bude dio radne grupe. Predviđeno je samo da radna grupa po potrebi konsultuje CIK.

Zamjenica šefa Kluba poslanika SDS, PDP i DNS Mira Pekić pozdravlja odluku kolegijuma da dozvoli učešće svim klubovima poslanika, ali naglašava da to nije rezultat njihove dobre volje, nego da se opozicija svojim stavovima na prošloj sjednici „izborila za takav ishod“.

– Što se tiče učešća CIK, stav ljudi koji čine kolegijum je poznat. Oni bi najradije da CIK nema. Mi ćemo zahtijevati da i članovi CIK učestvuju u radu rade grupe; mislim da je to neophodno. Oni su dužni da rade zajedno s nama. Dvije političke partije koje opstruišu rad CIK (SNSD i HDZ) to rade odavno. Kako im samo ne dosadi?! Govore da da je CIK nelegitiman, da nema pravo da učestvuje. Mi se s tim ne slažemo; znamo da su bili razni sudski procesi, da je CIK legitiman – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Šef Kluba poslanika SDP BiH Saša Magazinović objavio je četiri principa na kojima smatra da treba da se zasnivaju pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH: treba da učestvuju sve parlamentarne stranke na nivou BiH, da proces bude javan, da pregovori budu isključivo u zgradi PS BiH u Sarajevu i da bude obezbijeđen fer i pošten izborni proces uz korištenje modernih tehnologija.

– Prvi korak da u tome učestvuje i opozicija, odnosno sve parlamentarne stranke, čini mi se da je ispoštovan od strane rukovodstva doma. Žao mi je što je uopšte ovoliko vremena potrošeno u tim tzv. tajnim pregovorima, gdje ne samo da nije bilo opozicije nego ni javnost putem medija nije znala šta se dešava. Mislim da su shvatili grešku i da na ovaj način pokušavaju da je isprave – kaže Magazinović.

Kada je riječ o CIK BiH, kao tijelu koje provodi izbore, dodaje on, svima je jasno da ono ne može da ima ulogu zakonodavca, ali je neophodno njihovo učešće u radnoj grupi.

– Sigurno da mogu biti dio rješenja. Koja će biti forma njihovog učešća, to je za mene mnogo manje važno pitanje nego da oni budu duboko involvirani u ovaj proces, kao neko ko najbolje zna kako to izgleda u stvarnom životu – zaključuje Magazinović.

Čović optimista

Hrvati u BiH će na opštim izborima sljedeće godine moći izabrati svog člana Predsjedništva BiH i delegate u Dom naroda, bez preglasavanja, rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je uvjeren da će se ove godine izmijeniti Izborni zakon.

Međutim, Mira Pekić smatra da su prognoze kada će biti dogovorene izmjene Izbornog zakona vrlo nezahvalne, jer se radi o komplikovanom procesu u kome će morati da se usaglase sve zainteresovane strane.

Slične novosti

Komentari