Home » “Patriot” stiže u Ukrajinu?

“Patriot” stiže u Ukrajinu?

Piše INFO

Sjedinjene Države završavaju planove za slanje odbrambenog raketnog sistema Patriot u Ukrajinu.Konačna odluka mogla bi da bude objavljena već ove nedelje, potvrdilo je nekoliko američkih zvaničnika.Plan slanja Patriota u Ukrajinu još čeka odobrenje američkog ministra odbrane Lojda Ostina, a zatim će ići na potpis američkom predsedniku Džou Bajdenu. Očekuje se da će obojica odobriti raspoređivanje, izjavila su za CNN tri američka zvaničnika.

Kada plan bude odobren, rakete “Patriot” bi trebalo da budu poslate u Ukrajinu vrlo brzo, a Ukrajinci će biti obučeni za njihovu upotrebu u američkoj vojnoj bazi u Grafenveru u Nemačkoj, rekli su dužnici.

Odbrambeni sistem Patriot se smatra jednim od najboljih sistema odbrane dugog dometa protiv nadolazećih balističkih i krstarećih projektila. To je sistem koji bi mogao da obori ruske rakete i avione daleko od ciljeva koje Rusi pokušavaju da pogode u Ukrajini, navodi CNN.

Podsetimo, ove jeseni su ruske snage pokrenule seriju masovnih napada raketama i dronovima širom Ukrajine, a Kijev već mesecima moli svoje zapadne saveznike za dodatne, sofisticirane sisteme PVO. Nedavni ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine doveli su administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena pod dodatni pritisak da Ukrajini isporuči odbrambeni sistem rakete Patriot.

“Ono što se dešava na terenu” nateralo je Bajdenovu administraciju da donese odluku, rekao je zvaničnik za CNN.

Slične novosti

Komentari