Home » Patrijarh Porfirije: Ne odgađati početak duhovnog podviga i pokajanja

Patrijarh Porfirije: Ne odgađati početak duhovnog podviga i pokajanja

Piše INFO

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na Novom Beogradu i prisutnima poručio da ne odgađaju momenat za početak duhovnog podviga i pokajanja.

Patrijarh Porfirije je u arhipastirskoj besjedi povodom početka Mesopusne nedjelje rekao da je svaki trenutak – drugi dolazak Hristov i čovjeku sud.

  • Ne znamo kada ćemo otići iz ovog svijeta, a ovdje se opredjeljujemo u prostoru i vremenu za to da li smo u vječnosti sa Gospodom ili ne. Svaki trenutak je nama sudnji i svaki trenutak je drugi dolazak Hristov. To znači da svakoga trenutka treba da budemo duhovno budni, da ne odgađamo momenat za početak duhovnog podviga i pokajanja – rekao je patrijarh.

Njegova svetost je upitao šta je to kriterijum po kojem se opredjeljuje za Carstvo Božije i šta u času drugog dolaska Hristovog određuje da li je neko njegov ili nije, te napomenuo da je to ljubav, prenosi Televizija Hram.

  • Ne apstraktna, ne deklarativna ljubav, nego konkretna svakodnevna u odnosu na našeg bližnjeg i slučajnog prolaznika kome je potrebna pomoć – rekao je Njegova svetost.

Danas je počela Mesopusna nedjelja, koja predstavlja pretposljednju pripremnu nedjelju pred Uskršnji post, u toku koje je dozvoljena upotreba mesa, a koja se završava se mesnim pokladama, a tokom nje se Crkva se sjeća Strašnog suda i toga dana se u hramovima čita Hristovo kazivanje o Posljednjem sudu.

Nakon ove nedjelje dolazi Siropusna nedjelja, u kojoj upotreba mesa nije dozvoljena, iako pravi post još nije počeo.

Slične novosti

Komentari