Home » Pašalić: Atak na šume ima za cilj razvlašćivanje Srpske

Pašalić: Atak na šume ima za cilj razvlašćivanje Srpske

Piše INFO

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić smatra da apelacija Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske Ustavnom sudu BiH na republički Zakon o šumama predstavlja politički atak na imovinu Republike, s ciljem njenog razvlašćivanja i jačanja centralnih institucija BiH.

“Ovdje se preskače Ustavni sud Republike Srpske. Imamo situaciju da niko od parlamentaraca u Srpskoj iz reda bošnjačkog naroda ne reaguje na taj zakon u njegovoj proceduri donošenja u formi nacrta, javne rasprave i prijedloga”, rekao je Pašalić večeras za ATV.

Pašalić je dodao da niko u parlamentu Republike Srpske nije diskutovao da je to neki problem, već se, kako je rekao, nakon pola godine neko u Sarajevu sjeti da ulaže apelacije.

On je rekao da je ovdje problem za nekoga što su 52 odsto teritorije Republike Srpske šume, a vrijednost šumskog zemljišta i drvnih sortimenata iznosi minimalno sedam milijardi KM, dok je, ako se tu uključi divljač i lovni turizam, ta brojka mnogo veća.

Govoreći o mogućem raspletu ove situacije, Pašalić poručuje da se sigurno neće desiti da Republika Srpska prepusti svoje šume nekom drugom.

“Ovo može proizvesti krizu u BiH, kao što smo imali prošle godine nakon odluke Ustavnog suda BiH o pitanju Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske”, pojasnio je Pašalić.

Pašalić je podsjetio da su institucije Republike Srpske odmah reagovale, a na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske dogovoreno je da srpski predstavnici neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH.

“Vjerujem da će se isto desiti u vezi apelacije na Zakon o šumama Republike Srpske, ako ne i mnogo radikalniji odgovor institucija Republike Srpske na osporavanje Zakona o šumama Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH”, istakao je Pašalić.

Govoreći o predstojećoj proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj, Pašalić je rekao da su pripreme u toku, te da se očekuje obim sjetve sličan u nekom prethodnom periodu – u prosjeku od 170.000 hektara, od čega dominira kukuruz u iznosu oko 135.000 hektara.

“U ovoj godini želimo da imamo jednu uspješnu kampanju sjetve, obezbijedili smo regresirani dizel, regresirano sjeme hibrida domaćeg kukuruza, isplaćujemo podsticaje na vrijeme”, poručio je Pašalić.

Dio Kluba Bošnjaka iz Vijeća naroda Republike Srpske uputio je ranije apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom traže utvrđivanje ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske.

Slične novosti

Komentari