Home » Parlament Srpske će usvojiti izvještaj Međunarodne komisije o Srebrenici

Parlament Srpske će usvojiti izvještaj Međunarodne komisije o Srebrenici

Piše INFO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će Narodna skupština na narednoj sjednici usvojiti izvještaj Nezavisne međunarodne komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995 godine, koju je formirala Vlada Srpske.

Dodik je rekao da je to odgovor na ujudurmu i nezakonito postupanje u vezi prijedloga rezolucije o Srebrenici o kojoj bi Generalna skupština UN-a trebalo da raspravlja.

On je istakao da ne postoji nijedan razlog da ova rezolucija bude usvojena u UN, jer je, kako kaže, riječ o igri Britanaca i Bošnjaka i pokušaju satanizacije Republike Srpske i srpskog naroda.

  • U izvještaju Komisije jasno stoji tvrdnja da nije bilo genocida u Srebrenici i da je utvrđeno da je tamo sa stanovišta Bošnjaka u čitavom periodu rata stradala 3.741 osoba, a da je više od 2.500 Srba. Imajući u vidu da za genocid mora da postoji namjera jednog naroda da biloški i fizički eliminiše drugi narod, a to nije dokazano ni u jednoj presudi i nije moguće dokazati suđenjem pojedincima, ozbiljna je podvala kada oni govore da imaju presude za pojedince koje se pretvaraju u opštu krivicu za Srbe – naveo je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da je na sastanku razgovarano o važnim pitanjima vezanim za Republiku Srpsku i koalicione odnose, najavivši da će domaćin sljedećeg sastanka biti predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović.

Dodik je istalap da je vladajuća koalicija utvrdila da je ekonomska situacija stabilna, da je dobro vođena i da se bez obzira na snažne napade ne osjeća ugroženom.

On je naglasio da Republika Srpska ne kasni sa isplatama koje su zakonima predviđene i da će penzije nastaviti da budu isplaćivane redovno, kao i da je već obezbijeđeno 147 miliona KM za te namjene.

  • Republika Srpska ima partnere sa kojima razgovara o novim investicionim poduhvatima, prije svega sa Kinom i Mađarskom. Republika Srpska nikad nije imala više prijatelja. SAD i Velika Britanija nikada nisu bili naši prijatelji, uporno su htjeli različitim putem malverzacija da skrajnu Srpsku i oduzmu njena prava – rekao je Dodik.

Slične novosti

Komentari