Home » Palmer o pregovorima iza zatvorenih vrata “SAD i EU ostaju predani partneri vlastima u BiH”

Palmer o pregovorima iza zatvorenih vrata “SAD i EU ostaju predani partneri vlastima u BiH”

Piše INFO

Direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer istakli su danas u Neumu da pregovori stranaka iz Federacije BiH idu korak po korak i izrazili su umjereni optimizam.

Ajhorst je rekla da su svi politički subjekti koji su prisutni u Neumu pokazali izuzetnu konstruktivnost.

-Možemo biti svjedoci ozbiljnog angažmana o brojnim pitanjima – navela je Ajnhorst.

Ona je rekla i da se medijima za sada ne može davati više informacija.

-Opredjeljenje je prisutno, ostajemo uvjereni optimisti da će se nastaviti s radom – rekla je Ajhorst.

Palmer je rekao da je urađeno dosta dobrog posla, da se korak po korak ide, kao i da se, što se tiče šire diskusije o izbornoj reformi, i na tom polju odvijaju razgovori.

On je zahvalio OEBS-u koji je ustupio svoje eksperte, navodeći da će, da bi se udovoljilo presudama Suda za ljudska prava, biti potrebno da se urade i promjene u Ustavu, što nije lak proces, kao i da diskusija o izbornom modelu, kako i o funkcionalnosti institucija na nivou BiH, zahtijeva naporan rad da bi se pronašlo odgovarajuće rješenje.

– Kako bismo riješili ova pitanja uspješno SAD i EU ostaju predani partneri domaćim vlastima – naveo je Palmer.

Odgovarajući na pitanja novinara da li postoji neki konkretan prijedlog od međunarodne zajednice, Palmer je rekao da nemaju neki konkretan prijedlog, niti nacrt o kojem se razgovara.

– Mi intenzivno radimo sa domaćim akterima sa analiziranjem svih pitanja koja izazivaju određenu dozu zabrinutosti. Tu smo da radimo zajedno da bismo došli do adekvatnog rješenja – dodao je Palmer.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje međunarodnih zvaničnika o izmjenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak uveče u Neumu.

Na pregovorima učestvuju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik DžaFerović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda, američki i evropski posrednici Metju Palmer i Angelina Ajhort, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, predstavnici OEBS-a.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu.

Najspornija pitanja su izbor članova Predsjedništva BiH i izbor u domove naroda o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni. Sastanak se odvija iza zatvorenih vrata, potpuno zatvoren za javnost.

Slične novosti

Komentari