Home » Palmer i Eichhorst u Parlamentu BiH “hvataju zalet” za Neum i konačnu rundu pregovora

Palmer i Eichhorst u Parlamentu BiH “hvataju zalet” za Neum i konačnu rundu pregovora

Piše INFO

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Matthew Palmer u Parlamentarnoj skupštini BiH imaju susret sa članovima kolegija oba doma.

Ovim činom kreće nova runda pregovora o promjenema Izbornog zakona, a nakon jednog dana u Sarajevu cijala svita međunarodnih diplomata i domaćih stranačkih delegacija prebacit će se u Neum.

U tamošnjem hotelu Marea treba bi se odvijati konačni obračun ili “biti ili ne biti” momenat ovogodišnjih pokušaja da se dođe do dogovora o implementaciji presuda Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

U Neumu je predviđeno prisustvo predstavnika svih parlamentarnih stranaka, ali je pitanje da li će se svi odazvati.

Poznato je da je SDP BiH prvi pokrenuo kampanju povlačenja iz pregovora o izbornoj reformi dok je stanje u državi opterećeno secesionističkim prijetnjama režima Milorada Dodika.

Državni parlamentarac SDP-a Saša Magazinović je kazao da je potrebno normalizovati funkcionisanje institucija BiH, povući odluke Narodne skupštine RS-a o povlačenju nadležnosti s nivoa BiH na entitet i poništiti izglasane zakone.

“Pitaju o novoj rundi pregovora o Izbornom zakonu. Ništa se nije promijenilo – ti pregovori su danas potpuni višak. Učiniti potpuno funkcionalnim rad institucija, povući odluke NSRS (o prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast, op.a.), poništiti zakone, pa se tek onda može razgovarati o Izbornom zakonu”, ukazao je SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Slične novosti

Komentari