Home » Otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Nikšiću

Otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Nikšiću

Piše INFO

U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta na lokalnim izborima.

Na 138 biračkih mjesta, koja će biti otvorena do 20 časova, pravo glasa imaju 58.833 birača, koji će odlučivati o izboru 41 poslanika lokalnog parlamenta.

Lokalni izbori u Nikšiću podjednako su važni i za vlast i za opoziciju i smatraju se presudnim za opstanak Demokratske partije socijalista Mila Ðukanovića na crnogorskoj političkoj sceni, ali i prvim testom za vladajuću većinu koja je na parlamentarnim izborima 2020. poslije 30 godina smijenila DPS sa vlasti.

Na izborima učestvuje šest lista, a sa pozicije gradske vlasti nastupa koalicija “Evropski tim za Nikšić”, koju predvodi DPS kojoj je cilj da zadrži vlast u rodnom gradu i posljednjem uporištu aktuelnog crnogorskog predsjednika i izbjegne poraz koji bi, prema ocjenama, tu partiju poslao u političku istoriju.

Snage na izborima odmjeravaju i stranke vladajuće koalicije koje u Nikšiću nastupaju fragmentirano. Na glasačkom listiću je lista “Za budućnost Nikšića”, čiji je stožer Demokratski front Andrije Mandića, a koja u svom izbornom logou ima boje ranije crnogorske, kao i sadašnje srpske zastave.

U borbi za vlast u Nikšiću učestvuju i lista “Mir je naša nacija”, čiju osnovu čine demokrate Alekse Bečića, i lista “Crno na bijelo” koju predvodi stranka Ura Dritana Abazovića.

U izbornoj trci su i pokret pod nazivom “Ne damo Nikšić” koji predvodi Gordana Radović, savjetnica premijera Zdravka Krivokapića koji, inače, javno nije podržao nijednu listu na nikšićkim izborima.

Na izborima učestvuje i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Lokalni izbori u rodnom gradu Mila Ðukanovića održavaju se u atmosferi naglašene napetosti i naboja političkih partija, a osim oštre retorike, predizbornu kampanju obilježilo je nekoliko incidenata izazvanih sukobima između pristalica partija koje učestvuju na izborima.

Prema ocjenama analitičara, nikšićki izbori prevazilaze okvire lokalnih ne samo zbog značaja koji imaju za vlast i opoziciju u Crnoj Gori, već i zato što im veliku pažnju pridaju i mediji iz regiona koji o izborima izvještavaju kao istorijskim i presudnim za tu zemlju.

Direktor podgoričkog Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević rekao je ranije za Tanjug da su izbori u Nikšiću važni, jer su prvi nakon parlamentarnih iz avgusta 2020. na kojima je “razvlašćena” Ðukanovićeva DPS.

Prema njegovim riječima, predstavnici svih političkih opcija posmatraju upravo Nikšić kao priliku da pokažu da su “međuvreme od avgusta iskoristili da osnaže i ojačju”.

On očekuje, kako kaže, “težak” poraz DPS-a na današnjim izborima uz ocjenu da je stanje te partije posljedica poraza na parlamentarnim izborima, ali i izostanka reformi na nedavno održanom vanrednom kongresu.

Pavićević je kazao da je prema istraživanjima, u koja je imao uvid, ubjedljivi favorit koalicija “Za budućnost Nikšića”, okupljena oko Demokratskog fronta koja bi, kako je ocijenio, mogla da računa na više glasova nego lista oko DPS.

“To je veoma zanimljiv podatak i to bi bilo prvi put, od obnove višestranačja u Crnoj Gori, da u Nikšiću neka izborna lista ima pojedinačno više glasova nego DPS”, rekao je Pavićević.

U prethodne četiri godine na vlasti u Nikšiću bila je DPS u koaliciji sa Socijaldemokratama, a u lokalnom parlamentu nije bilo opozicionih stranaka, jer su bojkotovale izbore održane u februaru 2017. godine.

Nikšić je jedan od 11 gradova i opština u Crnoj Gori koji su zbog pogoršane epidemiološke situacije sa virusom korona zaključani od 10. marta.

Ta mjera je na snazi i u Podgorici, Budvi, Tivtu, Herceg-Novom, Ulcinju, Cetinju, Plužinama, Baru, Kotoru i Pljevljima, a važi sedam dana.

Zabranjeno je kretanje stanovnika izvan tih opština i gradova, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde.

Slične novosti

Komentari