Home » Osmica ostao bez dozvole za pristup tajnim podacima

Osmica ostao bez dozvole za pristup tajnim podacima

Piše INFO

SARAJEVO – Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, kojem je juče istekla dozvola za pristup tajnim podacima stepena “vrlo tajno”, nije tražio da mu se izda nova.

To je juče popodne za “Nezavisne novine” potvrđeno iz Ministarstva bezbjednosti BiH, što u praksi znači da prvi čovjek OBA u ovim momentima nema pristup takvim podacima, što je svojevrstan paradoks.

Uostalom, s obzirom na sudski proces u Sudu BiH, gdje se prvom čovjeku OBA sudi za zloupotrebu službenog položaja, upitno je da li bi Mehmedagić uopšte dobio ovu dozvolu, sve i da je poslao zahtjev Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Naime, kao što je ranije objavljeno, prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH, u kojem se govori o bezbjednosnim smetnjama zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, jedna od smetnji je vođenje postupka zbog krivičnog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca.

U konkretnom slučaju, za Mehmedagića je kočnica to što mu se sudi zbog krivičnog djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Nenad Stevandić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA, kaže da je na potezu Obavještajni komitet, koji čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH i dva zamjenika.

“Oni su zaduženi i za imenovanje i za razrješenje. Prema tome, sada je na njima velika odgovornost – ukoliko nešto nije po zakonu, oni moraju da postupaju. A nemoguće je biti šef Obavještajno-bezbjednosne agencije bez pristupa tajnim podacima”, istakao je Stevandić za “Nezavisne”.

Mediji su proteklih dana pisali da je, prije nego što Ministarstvo bezbjednosti BiH i postupi prema eventualnom zahtjevu Mehmedagića, OBA morala poslati upit Tužilaštvu BiH o tome vodi li se istraga protiv Mehmedagića.

Nezvanično je prije nekoliko dana objavljeno da takav zahtjev u Tužilaštvo BiH uopšte nije stigao, a potvrdu te informacije juče nismo uspjeli dobiti u Tužilaštvu BiH, jer na naša pitanja nije odgovoreno.

Iz OBA su za “Nezavisne” kazali da Mehmedagić nije u zgradi, a na upit koji smo mu poslali mailom nismo dobili odgovore.

Podsjećamo, još u novembru prošle godine pokrenuta je procedura za oduzimanje prava na pristup tajnim podacima Mehmedagiću.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH podiglo je u srijedu novu optužnicu protiv Mehmedagića, ali i Selme Cikotića, ministra bezbjednosti BiH, i Muriza Druškića, savjetnika direktora OBA.

Riječ je o novoj optužnici u aferi “Bezbjednosne provjere”, koju je krajem prošle godine odbio da potvrdi Sud BiH. Tužilaštvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića tereti da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka bezbjednosnih provjera za policijske i državne službenike. Mehmedagiću se, podsjetimo, već sudi u Sudu BiH u aferi “BH pošta” zbog nezakonitog izuzimanja video-snimka iz ove institucije.

Suđenje njemu i radniku OBA Muhamedu Pekiću trebalo bi da se okonča danas iznošenjem završnih riječi Tužilaštva BiH i advokata optuženih.

Taj sudski proces počeo je 18. decembra 2020. godine, kada je pročitana optužnica, a tužilac Oleg Čavka je u uvodnoj riječi rekao da je ovo jednostavna optužnica i školski primjer zloupotrebe položaja.

Slične novosti

Komentari