Home » Orban je kažnjen i to žestoko

Orban je kažnjen i to žestoko

Piše INFO

Najviši sud Evropske unije donio je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja “DW”.

Zemlja Viktora Orbana, najvećeg zagovornika antimigracione politike u EU, takođe mora da plaća milion evra dnevno dok ne ispuni te uslove, zbog kojih je i kažnjena.

Naime, Evropski sud pravde (ECJ) donio je danas presudu da Mađarska mora da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nesprovođenja mjera koje su od nje zahtjevane u vezi sa migracijama i politike azila.

Sudije u Strazburu rekle su u decembru 2020. da Mađarska nije ispoštovala zakon EU o tretmanu migranata i naložile joj da sprovede promjene.

Sud je rekao da je nesprovođenje njegove presude “bez presedana i da je izuzetno ozbiljna povreda prava EU”.

Takođe, presuđeno je da “Mađarska nije preduzela mjere neophodne da se povinuje presudi iz 2020. u pogledu pristupa postupku međunarodne zaštite”.

U presudi se još navodi i da Budimpešta nije poštovala pravo podnosilaca zahtjeva koji traže zaštitu da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o žalbama na odbijenice i da je “udaljavala državljane trećih zemalja koji ilegalno borave u Mađarskoj”, prenosi “b92“.

Slične novosti

Komentari