Home » Ograničavanje marži – dobar korak u borbi protiv inflacije

Ograničavanje marži – dobar korak u borbi protiv inflacije

Piše INFO

Cijene osnovnih životnih namirnica u Srpskoj su povećane ali u velikoj mjeri povoljnije su od onih u Federaciji i u većem broju zemalja u regionu.

To su pokazale i analize. Iz resornog ministarstva najavljuju uredbu kojom bi ograničila cijene bar cijena osnovnog hljeba, a u narednom periodu doraditi uredbe za ostale osnovne životne namirnice, naftu i naftne derivate.

Uporednom analizom cijena osnovnih životnih namirnica, Republika Srpska ima bolje rezultate od Federacije. Tako je kod nas jefitinije mlijeko i hljeb.

Hljeb od brašna tip 500 košta 3,15 KM, dok je u Federaciji 3,82 KM.

Kada govorimo o mliječnim proizvodima, od jogurta pa do mlijeka, u Srpskoj je jeftinije sve osim sira kačkavalja koji je skuplji nego u Federaciji BiH.

Osim razlike u cijenama, postoji i razlika u primanjima, tako je minimalna plata u Republici Srpskoj 900, dok je u Federaciji 619 maraka.

Da su ovo dobri pokazatelji,smatraju i ekonomisti. Ograničavanjem marži, ali i povećanjem minimalne plate, načinjen je dobar korak u borbi protiv inflacije.

  • Generalno ako pogledamo, cijene namirnica u najgorem slučaju su jednake cijenama u Federaciji, a u velikom broju slučajeva imamo situaciju da su cijene povoljnije nego u Federaciji. Sama ta činjenica nas stavlja u prednost – rekao je ekonomista Bojan Lučić.

Ekonomski rast Republike Srpske je 2,4 procenta, govorimo o realnim podacima. Nasuprot tome imamo podatke koji dolaze iz EU gdje oni nemaju uopšte ekonomski rast.

Građani kažu da se Vlada treba fokusirati na namirnice koje se kupuju najviše i svakodnevno.

Znaju to i u resornom ministarstvu koje priprema uredbe kojim bi se ograničile cijene osnovnih životnih namirnica. Pokušava se naći model i za cijene mesa.

  • Cijena mesa kao proizvoda u Republici Srpskoj po kilogramu već su jeftinije od Federacije, recimo od 80 pfeninga, do 2,3 marke u zavisnosti od vrste mesa. Takođe, dosta mesa dolazi iz uvoza. Pokušavamo da nađemo neke mehanizme – kaže Denis Šulić.

Ipak ono na šta upozoravaju građani ali i Udruženja potrišača jesu potreba većih kontrola trgovaca jer pojedinci djeluju potpuno neodgovorno ne poštujući nikakva pravila pa i uprkos kaznama. I zato se i tu hitno mora naći pravi model rješenja problema.

  • Dobro je što je ministarstvo pokrenulo tu aktivnost, međutim ono što nije dobro, opet trgovci rade neke stvari koje možda ne bi trebalo, a to je pojeftinjenje od 0,05 pfeninga i to je pomalo izrugivanje akciji – dodala je Snežana Šešlija iz Udruženje građana “Toper” Doboj.

I zato se mora brže djelovati kako bi se ostvario osnovni cilj – zaštita životnog standarda građana.

Slične novosti

Komentari