Home » Oglasio se Šmit nakon sjednice PIK, pa objasnio šta će uraditi ako stigne prijedlog o “mirnom razdruživanju”

Oglasio se Šmit nakon sjednice PIK, pa objasnio šta će uraditi ako stigne prijedlog o “mirnom razdruživanju”

Piše INFO

Kristijan šmit, kojeg instiutucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika u BiH, potvrdio da je dobio nikada jaču podršku PIK i međunarodne zajednice.

On je nakon dvodnevne sjednice Savjeta za provođenje mira u BiH (PIK) poručio kako je dogovorena jača saradanj s ciljem pomoći BiH.

“Sistem štapa i mrkve”, rekao je Šmit, se nastavlja, a bonska ovlaštenja će se nastaviti koristiti, piše N1.

Uputio je i jasnu poruku šta će učiniti ako vlasti Srpske pošalju “prijedlog o mirnoj disoluciji”.

– Složili smo se da svi instrumenti koji postoje prema Dejtonu i dalje ostaju i da ćemo svi zajedno nastaviti pružati pomoć BiH na njenom evroatlantskm putu. Vidimo da je saradanja visokog predstavnika, zemalja članica PIK i EU apsolutno neophodna i potrebna je uzajamna podrška više nego ikada. Razgovarali smo o razvoju situacije u BiH. Ne želimo potcijeniti vrijednost odluke Evropskog savjeta da BiH postane članica EU. Vidjeli smo da na tom putu imamo puno izazova i da imamo pristup koji nisu samo konstruktivni ovdje u BiH i vidjeli smo da postoji potreba za političkom stabilnošću i uvjeravanja od međunarodne zajednice da se održava – rekao je Šmit.

Intenzivinija saradnja
Zahvalio se međunarodnoj zajednici što mu je pružila jednoglasnu podršku i što mu je ukazala da njegov mandat nastavlja da se provodi onakav kakav jeste.

– Mislim da to još jednom podcrtava kakav je stav međunarodne zajednice jer započinjemo jednu intenzivniju saradnju u pogledu buduće situacije u BiH, a to uključuje sastanke koje smo imali na poziv francuske vlade nedavno, a u narednim sedmicama ćemo imati druge sastanke gdje pokušavamo razgovarati o izazovima s kojima se BiH suočava. Takođe, možete to posmatrati i kao način razgovora o tome koji instrument odgovara izazovu i ko ima mogućnost da odluči koji će se upotrijebiti i onda je na toj osobi da djeluje. Mi svi zajednički djelujemo kako bi BiH krenula putem evropskih integracija i bezbjednosti – rekao je Šmit.

Izrazio je zahvalnost što su se sve političke stranke registrovale za predstojeće izbore 6. oktobra te upozorio da “niko ne može prihvatiti izborne prevare i da će to imati ozblijne posljedice kao se ne budu pravila poštivala”.

Kazao je kako zadatak visokog predstavnika i OHR da pomogne BiH na putu ka EU. Naglasio je kako ne smijemo zaboraviti tzv. obične građane koji nisu političari i svoj novac zarađuju izvan političkih struktura.

Prijedlog o “mirnoj disoluciji”
Naglasio je kako na sastanku PIK nije razgovarano o smanjenju njegovih ovlaštenja i da je naznačeno da sva njegova ovlaštenja i OHR ostaju onako kako je to Sporazmom predviđeno.

– Ponašanje organa Republike Srpske koje ide protiv Dejtona neće biti tolerisana – rekao je Šmit.

On je citirao dijelove zaključaka PIK u kojem mu se pruža podrška i ističe da se organi Srpske moraju sarađivati s njim.

– Ne radi se o tome da li nešto danas želite, a sutra ne želite već se radi o obavezi u sporazumu i vodićemo više računa kako će se to poštovati. Dogovorili smo da se kutija u kojoj se nalazi instrumenti sastoji se od štapa i mrkve pa je potrebno nekada da se koristi jedno, a nekada drugo, ali koristit će se kao i ranije – dodao je.

Na pitanje šta će OHR preduzeti ukoliko vlasti Srpske pošalju prijedlog o “mirnoj disoluciji” kako je Milorad Dodik najavio, odgovorio je da ti potezi ne bi ostali bez posljedica.

Moram jasno reći ako bi se desila situacija da imate komisiju koja bi bila imenovana za razdruživanje, ako biste razmislili o mom prethodniku pokojnom Pediju Ešdaunu on bio bi jasan šta treba uraditi. U tom smislu i ja imam jasan stav. Rekao bih napišite taj dokument, ali ako tu išta stoji što je vezano za razdruživanje ove zemlje, što bi uticalo na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, onda bi se time morali baviti na drugačiji način nego prije 20 godina. Svi koji razmišljaju o takvoj priči moraju prvo odgovarati svojim građanima u BiH i objasniti im kakvu štetu bi im nanijeli. Ostavite po strani ovaj nacionalistički pristup i pokušajte vidjeti kako žive ljudi u BiH svakodnevno bez obzira jesu li iz vašeg ili drugog naroda i osigurajte dobre usluge života i rada za te ljude. Ovakvi potezi ne bi prošli bez posljedica. Svi moraju biti svjesni da je ovo opasna igra. Vidio sam da su predlagači ovih ideja izašli s puno ideja, ali nisu ništa konkretno uradili. Pratimo situaciju – naveo je Šmit.

Govorio je i o napadima na povratnike kazavši kako je broj povećan u cijeloj BiH, posebno u Srpskoj i da je to nedopustivo.

Istakao je kako su s ove sjednice PIK izašli jači i najavio da će intezivirati rad na pomaganju BiH u njenim integeracijama u EU, ali i akcijama prema onima koji taj put koče.

– Razgovarat će se o funkcionalnosti institucija ne samo u Srpskoj nego i na držvnom i entitetskom nivou, imamo određena pitanja koja nas brinu, pogotovo kada je u pitanju Ustavni sud. Oni koji krive Ustavni sud za neke odluke s kojima se ne slaže, očekujem da se odluke poštuji i da ne poduzimaju aktivnosti koje urušavaju ustavni sud – rekao je Šmit.

Podsjetimo, Upravni odbor PIK zasjedao je protekla dva dana i poručio da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, pravno postoje samo u Ustavu BiH“.

 

Slične novosti

Komentari