Home » Objavljen tekst vojnog pakta Sjeverne Koreje i Rusije

Objavljen tekst vojnog pakta Sjeverne Koreje i Rusije

Piše INFO

Sjeverna Koreja i Rusija su obećale međusobno pružiti neposrednu vojnu pomoć u slučaju da jedna od njih bude napadnuta, prema tekstu istorijskog sporazuma koji je u četvrtak objavio Pjongjang nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Istovremeno, Japan i Južna Koreja izrazili su zabrinutost zbog tog sporazuma, Bijela kuća još nije dala svoj komentar, dok je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao kako pakt pokazuje da se autoritarne sile udružuju.

Nekoliko sati nakon što je Putin doputovao u svoje sljedeće odredište Vijetnam, sjevernokorejski državni mediji su objavili “Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu”, koji zapravo oživljava dogovor o uzajamnoj odbrani iz šezdesetih.

Sporazum, koji su Putin i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un potpisali u srijedu, predstavlja jedan od najznačajnijih poteza Moskve u Aziji u posljednjih nekoliko godina. Putin je prošlog mjeseca posjetio Kinu nedugo nakon što je po peti put položio zakletvu za ruskog predsjednika.

“Bude li jednoj strani prijetila oružana invazija te se bude nalazila u ratnom stanju, druga strana će odmah iskoristiti sva dostupna sredstva kako bi pružila vojnu i drugu pomoć u skladu s članom 51. Povelje Ujedinjenih nacija i sa zakonima svake zemlje”, piše u četvrtom članu sporazuma.

Člana 51. UN-ove Povelje garantuje pravo zemlje članice da individualno ili kolektivno postupa u samoodbrani.

Kim je ponovio Putinovu izjavu eksplicitno povezujući njihovo jačanje veza s borbom protiv “hegemonističkih i imperijalističkih” politika zapada, a naročito Sjedinjenih Američkih Država, uključujući njihovu podršku za Ukrajinu.

Nije jasno kako će sporazum uticati na rusku specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine, koja je započela u februaru 2022., piše “Reuters”.

Vašington i Seul su sve više uznemireni produbljivanjem vojnih veza između Rusije i Sjeverne Koreje te su ih optužili za kršenje međunarodnog prava zbog trgovine oružjem koje Rusija koristi u Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da su pronašli olupine sjevernokorejskih projektila u svojoj zemlji.

Rusija i Sjeverna Koreja negiraju trgovinu oružjem.

Do sporazuma vođa dviju zemalja, koje se suočavaju sa sve većom međunarodnom izolacijom, došlo je u vrijeme kada su SAD i njegovi azijski saveznici izrazili zabrinutost glede obima u kojem bi Rusija podržavala Sjevernu Koreju, jedinu državu koja je u ovom vijeku testirala nuklearno oružje.

Tekst sporazuma takođe kaže da nijedna strana neće potpisati ugovor s trećom zemljom koja bi ugrožavala interese druge te da neće dozvoliti da njena teritorija korist bilo koja treća zemlja kako bi narušavala sigurnost i suverenitet druge, objavila je sjevernokorejska novinska agencija “KCNA”.

Dvije zemlje će zajednički preduzeti mjere radi “jačanja odbrambenih kapaciteta kako bi se spriječio rat i osigurao regionalan i međunarodan mir i sigurnost”, rekla je agencija “KCNA”.

Japan je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog Putinovog obećanja da neće isključiti saradnju s Pjongjangom u području vojne tehnologije.

Južna Koreja je kazala da joj je žao što sporazum sadržava obećanje o “vojno tehnološkoj saradnji”, koje bi kršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sjevernokorejskim programima za proizvodnju oružja.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je rekao da je Rusija, stalna članica Savjeta sigurnosti UN-a, dozvolila “najbesramnije poništenje” svih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji kako bi se zaustavio njen razvoj oružja.

U svojoj prvoj posjeti Pjongjangu od 2000. godine, Putin je zahvalio Kimu na podršci za rusku politiku, a Kim je ponovo potvrdio “bezuslovnu” i nepokolebljivu podršku za “sve politike Rusije”, uključujući Putinovu specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine.

“KCNA” je u četvrtak objavio puni tekst sporazuma, koji također predviđa saradnju u područjima nuklearne energije, istraživanja svemira, prehrambene i energetske sigurnosti, prenosi “Jutarnji”.

Slične novosti

Komentari