Home » Obaveze za bh. građane od 2023

Obaveze za bh. građane od 2023

Piše INFO

Evropska unija od novembra naredne godine uvodi automatizirani elektronski sistem (ETIAS) za putovanja u šengensku zonu za putnike iz zemalja koje sa Europskom unijom imaju sklopljen bezvizni režim. Novi pravilnik, koji će vrijediti i za građane Bosne i Hercegovine, prvobitno je trebao biti uveden tokom 2022. godine, ali to je odgođeno za 2023.

Vlasnici pasoša 59 od 62 zemlje koje trenutno putuju unutar EU bez viza, od novembra sljedeće godine morat će aplicirati za ETIAS za putovanje unutar unije, bilo da se radi o turističkom ili poslovnom putu ili tek tranzitu kroz EU.

Kako se navodi na službenim stranicama, program ETIAS je namijenjen provjeri putnika koji dolaze iz inostranstva kao odgovor na globalno povećanje terorističkih aktivnosti.

Šta uvođenje ETIAS-a znači za građane BiH?
Građani Bosne i Hercegovine morat će podnijeti zahtjev za ETIAS za ulazak u EU zemlje na kratkoročnoj osnovi, ispod 90 dana, ukoliko putuju u turističke, poslovne, ili medicinske svrhe, ili ako su u tranzitu kroz EU.

Dakle, ukoliko svrha putovanja ne premašuje period boravka koji je građanima BiH dozvoljen bezviznim režimom, za to neće biti potrebno aplicirati za šengensku vizu. Kao ni dosad.

Međutim, građani BiH koji želi ući u Evropu na više od 90 dana ili u svrhe koje nisu dozvoljene programom ETIAS morat će podnijeti zahtjev za šengensku vizu.

Građanima BiH se savjetuje da popune ETIAS zahtjev 96 sati prije datuma polaska, kako bi izbjegli bilo kakva kašnjenja ili rizik odbijanja prijave za ETIAS. Sve pojedinosti oko popunjavanja formulara mogu se pronaći na službenoj stranici.

Bh. državljani mogu očekivati da će njihov ETIAS zahtjev normalno biti obrađen i odobren u roku od nekoliko minuta, a autorizacija se šalje e-poštom u obliku PDF dokumenta. Nije potrebno printati niti predočiti dokument pri putovanju, budući da se ETIAS elektronički pohranjuje u odnosu na podatke o pasošu pohranjene u Europskom imigracijskom sistemu.

Cijena ‘propusnice’ iznosit će sedam eura, a putnici ispod 18 godina i oni iznad 70 primit će ETIAS besplatno.

U čemu je razlika između ETIAS-a i šengenske vize?
Dok pravila ETIAS sistema važe za putnike iz zemalja koje su trenutno u bezviznom režimu sa EU, što uključuje i BiH, putnici iz zemalja koje ne ispunjavaju uvjete za ETIAS će se morati pobrinuti da prije ulaska u EU dobiju šengensku vizu.

U slučaju ETIAS-a radi se elektronskoj autorizaciji putovanja, dok se šengenska viza unosi ručno u pasoš. Također, putnicima se putem ETIAS-a omogućava ulazak i putovanje unutar EU u trajanju od 90 dana tokom perioda od 180 dana, dok oni sa šengenskom vizom koja se izdaje za jednu zemlju mogu putovati unutar šengenske zone do 90 dana.

ETIAS validacija vrijedi tri godine, dok se šengenska viza izdaje za jednokratne, dvokratne ili višekratne ulaske, u ovisnosti od vize koja je izdata.

Kako će ulazak Hrvatske u šengensku zonu utjecati na putnike iz BiH?
Odlukom vlasti u Briselu, Hrvatska će od 1. januara 2023. godine postati članica šengenske zone.

Za građane Bosne i Hercegovine, s kojim Hrvatska dijeli najdužu granicu, u smislu prelaska graničnih prijelaza to neće donijeti bitnije promjene.

Međutim, u smislu boravka u toj zelji desit će se neke promjene.

Kako su naveli iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Zakonom o šengenskim granicama definisano je da državljani trećih zemalja, dakle i BiH, u Hrvatskoj mogu boraviti kratkotrajno, ukoliko ispunjavaju sve propisane uslove, u trajanju najviše do 90 dana unutar razdoblja od 180 dana.

“Ako je osoba na šengenskom prostoru boravila 90 dana, mora napustiti taj prostor, a dužina prethodnog boravka računa se za razdoblje 180 dana koje prethodi svakom danu boravka. Tako na primjer, ako je osoba u proteklih kalendarskih 180 dana boravila 45 dana na šengenskom prostoru, ona može na području bilo koje države šengenskog prostora boraviti još 45 dana”, precizirali su u hrvatskom ministarstvu.

Za ulazak u Hrvatsku, građani BiH će također morati aplicirati za ETIAS nakon što ovaj sistem stupi na snagu, kako je najavljeno, u novembru sljedeće godine.

Slične novosti

Komentari