Home » Novi šef austrijske diplomatije Michael Linhart izabrao Sarajevo za prvu službenu posjetu

Novi šef austrijske diplomatije Michael Linhart izabrao Sarajevo za prvu službenu posjetu

Piše INFO

Novi austrijski šef diplomatije Michael Linhart već krajem ove sedmice stiže na sastanak u Sarajevo s Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, saznaje Klix.ba.

Linhart je u ponedjeljak ove sedmice preuzeo dužnost novog šefa diplomatije, a iste sedmice dolazi u Sarajevo na razgovore s bh. zvaničnicima. Planirano je da razgovara i s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

To će biti njegovo prvo putovanje kao ministra vanjskih poslova i nasljednika Alexandera Schallenberga, koji je sada preuzeo poziciju austrijskog kancelara.

“Idem u Sarajevo, u regiju Zapadnog Balkana, gdje su naši susjedi, prijatelji i nadam se, u doglednoj budućnosti, saveznici u Evropskoj uniji”, rekao je Linhart na plenarnom zasjedanju Nacionalnog vijeća Austrije.

Linhartova odluka je nastavak politike prethodnika, posebno Schallenberga, koji je održavao intenzivne veze s Bosnom i Hercegovinom i u više navrata se sastajao s Turković, s kojom je imao i vrlo dobre personalne veze i saradnju. Austrija, kako navode mediji, ima snažnu ulogu u regiji, posebno u BiH koja je za njih prioritet.
Austrija, što je izuzetno važno, ima i najveći kontingent vojnika u sastavu misije Althea, a i šef Delegacije EU je Austrijanac Johann Sattler.

Linhart će stići u Sarajevo prije važnog sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak u Luksemburgu.

Očekuje se da će Linhart nastaviti osnaživanje politike koju je vodio Schallenberg, u čijem je mandatu Austrija osigurala blizu Bosni i Hercegovini million vakcina protiv koronavirusa i doprinijela njihovoj isporuci.

Schallenberg je nakon više susreta s ministricom Turković pokrenuo snažnu kampanju u Evropskoj uniji da se osiguraju i dodatne vakcine za regiju, pri čemu je BiH dobila najveću količinu na bazi koje je i pokrenuta masovna imunizacija.

Slične novosti

Komentari