Home » Novi opasan sukob?

Novi opasan sukob?

Piše INFO

Na pomolu još jedan sukob. Venecuela namerava da 3. decembra održi referendum kojim želi da si pripoji teritoriju Gvajane.

Reč je regionu Esakibo, koji se smatra spornim već decenijama, ali koji venecuelanski predsednik Nikolas Maduro pošto poto želi da upiše kao svoju teritoriju.

Pojedini mediji su preneli čak i da je započela specijalna opereacija za aneksiju tog regiona, ali vest nije zvanično potvrđena.

Agencija AFP je prenela da je Maduro uložio je sve napore, koristeći patriotsku retoriku da pokuša da pozove birače na birališta da odgovore na pet pitanja o teritoriji, uključujući i to da li sadašnjim i budućim stanovnicima ove oblasti treba dodeliti državljanstvo Venecuele.

Gvajana, s druge strane, smatra da je referendum “akt aneksije” i već je zatražila od Međunarodnog suda pravde 14. novembra da obustavi glasanje. Sud međutim nije doneo odluku, ali čak i ako presudi protiv Venecuele, Madurova vlada namerava da održi izbore u nedelju.

Zvaničnih informacija o sukobima nema. Mediji prenose da bi u slučaju vojne intervencije Gvajani podršku mogli da pruže Brazil, SAD i Velika Britanija.

Brazilska vojska je već pokrenula mobilizaciju zbog potencijalne invazije Venecuele na Gvajanu preko njihove teritorije. Vesti o mobilizaciji se brzo šire, što može uticati na ceo region Južne Amerike. I društvene mreže prepune se snimaka i fotografija kojima se narod poziva da glasa na referendumu.

Esakibo je područje od oko 159.500 kvadratnih kilometara i čini dve trećine Gvajane.

Venecuela je uvek smatrala Esakibo svojom teritorijom jer je region bio unutar njenih granica tokom španskog kolonijalnog perioda, i dugo je osporavala granicu koju su međunarodni arbitri iscrtali 1899. godine, kada je Gvajana još bila britanska kolonija.

Posvećenost Venecuele da nastavi sa teritorijalnim zahtevima ka Gvajani variralo je tokom godina, a prethodni put je poraslo 2015. godine kada je EkkonMobil objavio da je pronašao naftu u komercijalnim količinama kod obale reke Esakibo.

Ovo najnovije poglavlje spora Venecuele i Gvajane međutim naljutilo je lokalno stanovništvop omenutog regiona jer im vlada Gvajane, dakle države u kojoj žive, ništa nije govorila o pomenutom referendumu, a ispostavilo se da nisu mnogo znali ni o pronalasku nafte.

Slične novosti

Komentari