Home » Nove Huawei telefone ćete moći da koristite bez Androida

Nove Huawei telefone ćete moći da koristite bez Androida

Piše INFO

Huawei od aprila odbacuje Android operativni sistem sa svojih dolazećih telefona. Taj potez predstavlja kulminaciju sankcija koje je kineskoj kompaniji nametnula američka administracija 2019. godine, koje su Huawei sprečile da sarađuje sa kompanijama iz SAD, uključujući i Google.

Umesto Androida 11, novi Huawei uređaji će koristiti kompanijin sopstveni HarmonyOS softver. Vijesti o ovom potezu su otkrivene tokom objave novog Mate X2 fleksibilnog telefona, koji je ozvaničen ranije ove nedelje.

Huawei je tada istakao da, iako Mate X2 stiže sa Android platformom po objavi, korisnici će moći da se prebace na HarmonyOS, kada softver postane zvanično dostupan u aprilu, piše britanski Express.

Huawei već neko vreme nudi alternativu za Google servise, počevši od App Gallery prodavnice aplikacija koji predstavlja pandan Play Store-u. Ova prodavnica aplikacija značajno je napredovala od objave i sada nudi milione popularnih i zvaničnih aplikacija, uključujući TikTok, Snapchat i Amazon.

Naravno, tu nema aplikacija kompanije Google, kao što su Gmail, Maps ili Docs, ali Huawei pokušava da ovaj problem riješi objavom svojih verzija ovih aplikacija, prenosi Benchmark.

Ostaje da se vidi kako će HarmonyOS funkcionisati i da li može u potpunosti da se nadmeće sa Google ekosistemom. Moguće je da ćemo to vidjeti već sa predsavljanjem Huawei P50 linije pametnih telefona, koja se očekuje uskoro.

Slične novosti

Komentari