Home » Nova studija bi mogla pokazati efikasnost AstraZeneca vakcine protiv brazilske varijante virusa

Nova studija bi mogla pokazati efikasnost AstraZeneca vakcine protiv brazilske varijante virusa

Piše INFO

Preliminarni podaci studije provedene na Oxfordu pokazuju da je vakcina protiv koronavirusa na kojem su radili ovaj univerzitet i kompanija AstraZeneca efikasna protiv brazilske varijante ili P1.

Ovu informaciju potvrdio je Reutersu izvor upoznat sa studijom te je rečeno da podaci ukazuju na to da vakcinu neće biti potrebno modifikovati da bi pružala zaštitu protiv te varijante za koju se vjeruje da potječe iz brazilskog grada Manausa.

Rezultati studije još nisu službeno objavljeni, a izvor nije rekao kolika je tačno efikasnost vakcine protiv te varijante. Očekuje se da u martu studija bude objavljena.

Rezultati ranijih studija su ukazivali na to da je vakcina AstraZenece bila manje efikasna protiv južnoafričke varijante virusa koja je slična ovoj brazilskoj P1. Južna Afrika je nakon toga zaustavila upotrebu vakcine u zemlji.

Brazil je trenutno suočen s brutalnim i dugotrajnim drugim valom koronavirusa, a u srijedu je zabilježio dnevni rekord od 1.910 mrtvih od posljedica koronavirusa.

Varijanta P1 je među faktorima za koje epidemiolozi vjeruju da pridonose rastu broja slučajeva i mrtvih, a u naučnoj zajednici postoji zabrinutost zbog otpornosti te varijante na vakcine.

Slične novosti

Komentari